Європейський політичний «десант» в Україні

Київ – У середу в Києві зібрались європейські депутати з новоствореної Групи друзів України для обговорення проблем у відносинах між Брюсселем та Києвом напередодні запланованого саміту Україна – ЄС та питань, пов’язаних із внутрішньою ситуацією в Україні. Детально про це ітиметься на засіданні комітету міжпарламентських відносин Україна – ЄС 24 листопада.

Перш за все, європейські парламентарі (як і представники інших європейських інституцій) мають намір ознайомитися з ситуацією в Україні, що її представник Литви Леонідас Донскіс називає «холодною війною між владою та опозицією». Ідеться насамперед про кримінальні переслідування владою своїх політичних опонентів та посилення тиску на ЗМІ та громадянське суспільство.

При цьому небажання Президента Віктора Януковича чути заклики Заходу щодо звільнення заарештованих опозиціонерів суперечить його ж виступам на користь євроінтеграції України і таким чином знецінює саму ідею повернення України до європейського дому, наголосив Донскіс у розмові з Радіо Свобода.

А депутат Європейського парламенту Олександр Мірський, який перебуває у Києві, хоче побачитися з головою СБУ (Валерієм Хорошковським) та генеральним прокурором (Віктором Пшонкою), щоб отримати інформацію про кримінальні справи, порушені проти опозиціонерів.

«На останній сесії Європарламенту ми розглядали українську проблему. До того ж питання репресій проти опозиції ми з колегами вивчали на місці, під час візиту до Києва минулого літа, і тоді ж поспілкувалися з Хорошковським. Але відтоді багато чого змінилось, бо ми не просто стурбовані ситуацією в Україні – нам хотілось би знати правду, що насправді відбувається. Таке наше завдання», – наголосив Олександр Мірський.

На жаль, на сьогодні організувати таку зустріч не вдалось через складний графік європарламентарів, зауважив Мірський. Водночас він наголосив, що Євросоюз розуміє, наскільки важливе для українського народу, для інтересів української громадськості питання, чи буде підписано угоду про асоціацію. «Європарламент рекомендує парафувати документ до кінця поточного року, а у 2012 році підписати його», – зазначив європарламентар.

Політичні репресії та антинародні реформи як гальмо євроінтеграції

Один із активних прихильників євроінтеграції України в Європарламенті Павел Залевський на своїй сторінці в інтернеті відзначив: Європу – у першу чергу західних сусідів України – турбує не лише сповзання України в авторитаризм, а й соціальна нестабільність усередині країни. Адже рішення влади не скасовувати пільги певним категоріям населення (наприклад, «чорнобильцям») або ж підтримати молоді родини навряд чи спинить розростання критичної маси незадоволених, вважає європарламентар.

Водночас свої претензії до Євросоюзу має і офіційний Київ. Як відзначають народні депутати, ініціатори створення Групи друзів України в Європарламенті Борис Тарасюк та Ірина Геращенко, одним із найболючіших залишається візове питання, існують проблеми з окремим положеннями угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

«Ми матимемо серйозну дискусію з багатьох питань: і щодо переговорів по укладанню угоди про асоціацію, на якій цей документ стадії готовності. Будуть дискусії щодо виконання угоди про лібералізацію візового режиму, оскільки це вельми важливо для українців», – зазначає Ірина Геращенко.

Ці питання будуть розглядати члени Комітету міжпарламентських відносин Україна – ЄС 24 листопада у Києві, повідомили Геращенко та Мірський.