Світова економіка на межі «втраченого десятиліття»

Прага – Над світовою економікою зібралися хмари. Керівник Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард закликає діяти негайно, щоб світове господарство не занурилося у «втрачене десятиліття». Тим часом в Італії вартість облігацій підскочила до рекордної позначки – це ознака недовіри інвесторів.
Директор-розпорядник МВФ у середу в Пекіні на міжнародному фінансовому форумі заявила, що розв’язання боргової кризи у Європі залежить і від решти світових гравців.

«Якщо ми не діятимемо сміливо і разом, то світова економіка може опинитися у воронці невизначеності, фінансової нестабільності і потенційного краху світового попиту. Ми ризикуємо потрапити у те, що деякі оглядачі вже називають втраченим десятиліттям», – каже Крістін Лаґард.

Є побоювання, що через спад попиту на Заході, у Китаї та інших азійських державах, залежних від експорту, також сповільниться економіка.

У Європі сподіваються, що Китай допоможе наповнити Європейський фонд фінансової стабільності, щоб рятувати європейські країни. Як очікують, це одна з тем переговорів Крістін Лаґард у Пекіні.

Єврокомісар: становище в Італії «дуже тривожне»

Тим часом міжнародні інвестори після Греції занепокоєні Італією. Прем’єр Італії Сильвіо Берлусконі напередодні пообіцяв піти у відставку, але лише після того, як парламент ухвалить жорсткі заходи заощаджень, на яких наполягає Європейський Союз.

«Я піду у відставку, щоб дати можливість голові держави розпочати консультації», – пообіцяв Берлусконі.

Але ця заява не додала оптимізму щодо спроможності Італії проводити давно обіцяні реформи. У середу вартість 10-річних італійських облігацій – державного боргу – підскочила до рекордних 7 відсотків.

Аналітики кажуть, що Італія вже досягла точки, коли Греція, Ірландія та Португалія були змушені просити про фінансовий порятунок.

У середу до Рима приїхали інспектори Євросоюзу, які мають відстежити, як Італія намагається скоротити свої велетенські борги, що сягають майже двох трильйонів євро. Про такий моніторинг домовилися на саміті «Групи двадцяти» – провідних економік світу – минулого тижня.

Комісар Євросоюзу з економіки та фінансів Олі Рен назвав становище в Італії «дуже тривожним».

А в Греції парламент із муками обирав новий тимчасовий уряд. Йоргос Папандреу, який іде з прем’єрської посади, ввечері у середу оголосив, що кандидатура нового керівника вже є, але не уточнив, хто це може бути. Дострокові вибори в Греції, викликані борговою кризою, призначені на лютий.