Джерело від Януковича: Тимошенко випустять до 20 грудня (європейська преса)

Прага – Деякі з європейських видань інформують, що, ймовірно, Юлію Тимошенко випустять із ув’язнення до 20 грудня. При цьому газети посилаються на джерело, близьке до Адміністрації Президента України. Венеціанська комісія має претензії до українського проекту закону про парламентські вибори, зокрема у Європі не згодні з намаганнями влади Віктора Януковича повернутися до змішаної системи виборів, підвищенням прохідного бар’єру для партій до 5 відсотків та забороною участі партійних блоків у виборах. У пресі також інформують, що російський «Газпром» шукає ціновий компроміс на газ із європейцями.
Польська «Ґазета Виборча» інформує, що оголошений раніше саміт ЄС – Україна на 19 грудня у Києві таки відбудеться і є надія на підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між сторонами. Бо раніше існувала реальна загроза зриву цього саміту у зв’язку з судовим рішенням у Києві про ув’язнення Юлії Тимошенко на 7 років. Газета з Варшави також інформує, з посиланням на джерело, пов’язане з Адміністрацією Президента України: «Є план звільнення Тимошенко з в’язниці до 20 грудня. Різдво Христове вона, напевно, відзначатиме вже вдома». Але, за словами цього ж джерела, частина оточення Віктора Януковича може перешкодити цьому планові, бо «переконана, що Юлія Тимошенко має сидіти, навіть ціною погіршення стосунків із Заходом».

Брюссельське видання Еuractiv у інтерв’ю з секретарем Венеціанської комісії Томасом Маркертом відзначає, що в Європі незадоволені односторонніми змінами до закону про вибори правлячою більшістю Верховної Ради України, коли там хочуть повернутися від пропорційної до змішаної системи виборів, підвищити прохідний бар’єр із 3 до 5 відсотків, та позбавити права участі у виборах до парламенту партійні блоки. Томас Маркерт вважає, що не можна змінювати правила виборів, не погодивши їх із опозицією, а також змінювати їх від виборів до виборів, що є порушенням політичного балансу рівності умов для різних політичних сил. Маркерт сподівається, що Верховна Рада врахує зауваження Венеціанської комісії Ради Європи і ухвалить закон про вибори до кінця цього року з мінімальними змінами, включно зі введенням положення про відкриті партійні списки для регіонів. Бо інакше, на думку секретаря Венеціанської комісії, якщо правляча більшість не погодиться з основними вимогами опозиції та Європи щодо поправок до цього закону, то тоді важко очікувати чесних парламентських виборів уже наступного року, після Євро-2012.

Агентство «Ройтерз» інформує, що російський «Газпром» натякає європейцям на ціновий компроміс щодо газу. Це стосується, насамперед, німецьких покупців, як зауважує агентство. Воно цитує заяву очільника «Газпрому» Олександра Медведєва, який сказав, що з досягненням ціни за деякими контрактами у Європі в останньому кварталі у 500 доларів за тисячу кубів «є хороша основа для того, щоб нам із нашими німецькими друзями знайти добре рішення», тобто знизити ціну на газ. На думку аналітиків, це перший натяк на компроміс у суперечці «Газпрому» і європейських компаній, і російський монополіст, імовірно, запропонує додатковий рівень спотової індексації не більше ніж 5 відсотків на додачу до тих 15 відсотків спотової індексації, котру отримали від «Газпрому» німецька та французькі компанії, і до тих 10 відсотків, що їх отримали італійські компанії. Відомо, що ціна на газ для України від жовтня цього року вже сягнула 400 доларів за тисячу кубів, а з початком наступного буде, ймовірно, понад 450 доларів, що є неприйнятним тягарем для Києва.