Міністри фінансів ЄС дискутують щодо Греції, Італії та фонду фінансової стабільності єврозони

Прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі, Брюссель, 27 жовтня 2011 року

Брюссель – Міністри фінансів країн єврозони, Європейський центробанк та МВФ у понеділок у Брюсселі знову обговорюють боргову кризу. Наступного дня до них приєднаються міністри решти країн співдружності. Головним лейтмотивом цих нарад і сигналом, надісланим у першу чергу Греції та Італії, є вимога суворого дотримання планів заощаджень. Грецькому міністрові фінансів знову повторюють, що наступна грошова допомога надійде до Афін тільки за умови, якщо греки офіційно погодяться на другий план порятунку, ухвалений у Брюсселі на останньому саміті.
Єврозона продовжує тиснути на Афіни. Особливо тепер, після минулотижневого фінансового коловороту, спричиненого суперечливою і, зрештою, тимчасовою ідеєю проведення референдуму щодо другого європейського допоміжного плану для Греції.

Міністри фінансів країн єврозони нагадують своєму грецькому колезі заяву, чітко висловлену минулого тижня на саміті «Групи двадцяти» у Каннах. Йдеться про ультиматум щодо того, що Греція не отримає жодного центу допомоги, доки повністю не погодиться на умови нового плану Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду.

Водночас представники 17 країн зони обігу євро особливо звернули увагу на питання політичної стабільності, яка необхідна Греції після того, як представники різних партій домовилися про створення нового коаліційного уряду національної єдності, що ним, зрештою, керуватиме не Йоргос Папандреу, який погодився піти у відставку.

Саме перед цією коаліцією й стоятиме нелегкі завдання: подальше поглиблення реформ грецької економіки, скорочення робочих місць, пенсій, зарплат та інші непопулярні заходи – тобто, втілення всієї тієї програми заощаджень, замість якої Європа та Міжнародний валютний фонд нададуть Афінам наступну грошову допомогу.

Грецький міністр переконаний у спроможності відновлення держави

Грецький міністр фінансів Евангелос Венізелос перед зустріччю з колегами по єврозоні запевнив, що у Греції вже є новий «уряд національної єдності та національної відповідальності». «Це доказ нашої відданості і нашої національної спроможності здійснити програму (ЄС – МВФ) та відновити нашу державу», – заявив він.

Тим часом єврокомісар із валютної політики Оллі Рен вважає, що наразі головним завданням, яке постало перед греками, є ще й відновлення довіри серед європейських партнерів.

З огляду на те, що Італію теж часто згадують у контексті кризи зони євро, не виключено, що зобов’язання перед європейськими колегами та загалом робота уряду Сильвіо Берлусконі також будуть у центрі уваги зустрічі європейських міністрів фінансів.

Величезний зовнішній борг та рекордне зростання відсоткових ставок, які світові кредитори пред’являють італійцям, також дуже непокоять представників єврозони. Про те, наскільки непросте завдання стоїть перед головою уряду Італії, свідчить навіть той факт, що у понеділок зранку вкотре зайшла мова про відставку Берлусконі.

Проте згодом італійський лідер на своїй сторінці на сайті Facebook відкинув ці чутки. Але у середу на нього очікує чергове голосування парламенту щодо довіри до його уряду.

Єврокомісія питає Італію: «як» і «коли»

Фактом є й те, що італійці опинилися перед необхідністю боротися з витратами за «грецьким зразком». Цього тепер очікують у ЄС від італійської влади, зокрема, від міністра економіки і фінансів Італії Джуліо Тремонті.

«Ми б хотіли почути від міністра Тремонті, як і коли італійська влада має намір повністю втілити весь список зобов’язань, зазначений у листі, який прем’єр-міністр Берлусконі представив президентам (Єврокомісії Жозе Мануелеві) Баррозу та (Європейської ради Германові) Ван Ромпею», – зазначив речник Європейської комісії Амадеу Алтафаж Тардіу.

З іншого боку, європейська спільнота намагається забезпечити гарантії того, щоб, якщо в Італії повторився б «грецький сценарій», то євро витримало б і цей удар. З цією метою Євросоюз вирішив суттєво збільшити свій Європейський фонд фінансової стабільності. Але досі не відомі деталі, з яких саме джерел надійдуть ці гроші.

МВФ на засіданні лідерів «Групи двадцяти» дав згоду відігравати ще більшу роль у порятунку євро від краху. Проте можливими джерелами посилення європейського стабілізаційного фонду, окрім міжнародних фінансових установ, називають ще й окремі держави. Тим часом навіть Китай, який на словах дав згоду брати участь у цьому фінансуванні, поки що, так би мовити, не поспішає «відкривати свій гаманець».