У Росії звинувачують НАТО в убивстві Каддафі

Меморіальна дошка на честь вбитого лівійського лідера Муаммара Каддафі, Москва, 24 жовтня 2011 року

Прага – У вівторок Муаммара Каддафі і його сина Мутассема таємно поховали в лівійській пустелі за розпорядженням нової влади Лівії. Захід розглядає скинення і смерть лівійського лідера як перемогу демократії над диктатором. Але Росія розцінює це як потенційно незаконне усунення її союзника. Ба більше, у Москві заявляють, що «мета місії НАТО в Лівії була – вбити Каддафі», і вимагають розслідування.
Хоча Національна перехідна рада Лівії заявила про готовність до розслідування обставин смерті Муаммара Каддафі і вже нібито виявлений вбивця заявив, що він не хотів вбивати Каддафі, все ж є незадоволені. І вони є не лише серед міжнародних правозахисників, які бояться ескалації кровопролиття в Лівії.

Найменше крахом режиму і смертю Каддафі задоволена Росія. Керівник російського МЗС Сергій Лавров заявив, що лівійські повстанці порушили Женевську угоду, коли вбили Каддафі після захоплення його живим у його рідному місті Сірт 20 жовтня. Каддафі, за словами Лаврова, необхідно було розглядати як військовополоненого.

У розмові з журналістами у п’ятницю, 21 жовтня, Сергій Лавров звинуватив союз НАТО, літаки країн якого бомбили конвой лівійського диктатора, оскільки він намагався втекти з Сірта. Лавров сказав, що НАТО перевищив свій мандат, наданий ООН, і закликав до розслідування.

«Атака на наземні цілі, включно з конвоєм, не має у даному разі жодного стосунку до місії НАТО про безполітну зону. Тим більше, що у даному конкретному випадку не може навіть йти мова і про захист життів мирних громадян, бо цей конвой ні на кого не нападав», – зауважив російський міністр.

У Росії панує страх щодо намірів Заходу – Ґольц

Ці заяви Москви є далеко не першим проявом конфліктних стосунків між Росією і Заходом із приводу подій в Лівії. Москва з дуже великим небажанням погодилася у лютому на уповноваження НАТО в ООН на захист цивільних Лівії від військ Каддафі.

Росія мала до цього добрі стосунки з режимом лівійського лідера, які почалися ще в радянські часи. Кремль також боявся втратити угоди, укладені зі старим режимом. Розмір цих контрактів оцінюють у 10 мільярдів доларів.

Тепер чимало прокремлівських експертів заявляють із Москви, що «мета місії НАТО в Лівії була – убити Каддафі». Там бачать диктатора законним лідером, якого західні медіа, на їхню думку, демонізували і «показували як канібала».

Але є експерти, такі як, наприклад, Олександр Ґольц, військовий аналітик із Москви, які називають іншу причину невдоволення російської верхівки крахом режиму Каддафі.

«У Росії демократію трактують як керовану, і російські лідери дуже бояться, що Захід у якийсь момент організує й тут (в Росії) якусь «кольорову революцію», – зауважив Олександр Ґольц у коментарі Радіо Свобода.

У Державній думі Росії комуністи, жириновці та лівоцентристи хотіли навіть послати Лівії співчуття з приводу смерті Каддафі. Щоправда, правляча партія «Єдина Росія» заблокувала ухвалення такої постанови.