Доступність посилання

ТОП новини

Каддафі помер, як і хотів: зі зброєю в руках – Ігор Семиволос


Прага – У світі широко коментують смерть лівійського лідера Муаммара Каддафі.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив у Нью-Йорку, що цей день «знаменує собою історичний перехід для Лівії». «Найближчими днями ми станемо свідками сцен святкування, а також горя для тих, хто втратив так багато. Тим не менш, давайте визнаємо відразу, що це тільки кінець початку», – сказав він.


Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу: «Ця подія «знаменує кінець цілої епохи деспотизму, і я вірю, що настав час прийти до кінця цієї епохи, тому що лівійський народ страждає занадто довго».

Президент США Барак Обама: «Сьогодні ми можемо з усією певністю сказати, що режим Каддафі закінчився. Останні оплоти цього режиму впали. Новий уряд бере під контроль регіони країни. Одного з диктаторів, які найдовше правили країною, більше немає».

Радіо Свобода запросило до розмови провідного українського експерта з питань Близького Сходу, виконавчого директора Центру близькосхідних досліджень Ігоря Семиволоса.

Пане Семиволос, ми чули світові реакції на цю подію. Чому, на Вашу думку, вона стала настільки знаковою?

– Це стало таким собі символом. Абсолютно новим символом. Звісно, диктаторів убивають, убивали і, напевно, будуть убивати, але в тому світі, в такій ойкумені, якщо можна так висловитися, яка вважається ментально нашою, до якої ми, як би, належимо, вже давним-давно не вбивали лідерів, або давно не відбувалося те, що ми спостерігали в Лівії. Отже, це символ нового часу, нових змін. І це певні застереження одночасно, що завжди вчасно треба відходити (це така очевидна істина, проста істина); друге – це те, що якщо ти вже бачиш, що під тобою горить земля, то не варто впиратися, а треба, знов таки, швидко відходити; і третє – те, що Каддафі, якщо переходити на такий рівень, власне, цієї людини, то він лишився вірним собі, вірним уявленням про світ і помер так, як він, власне, того й хотів: помер зі зброєю в руках. Тобто, з точки зору честі він абсолютно зберіг обличчя, його плем’я зберегло обличчя, і це доволі непоганий етап для початку переговорів про примирення. Я думаю, що його смерть теж може насправді стати підвалиною для миру в Лівії.

Як Ви гадаєте, чи смерть Каддафі також є попередженням для інших диктаторів, не обов’язково на африканському континенті, а також, скажімо, на пострадянському?

– Хороше запитання... Ну як сказати... Кожна аналогія буде кульгати, і очевидно, що в кожній країні ситуація може скластися по-різному, і, напевно, один із недоліків Каддафі полягав у тому, що він прийшов до влади надто молодою людиною і пережив свій час – побачив як розквіт свого режиму, так і смерть свого режиму. На пострадянському просторі може виникнути небезпека, що диктатори при певних обставинах можуть померти своєю смертю з відповідними державними почестями – таке вже було неодноразово на території колишнього Радянського Союзу, і зміни можуть відбуватися не так швидко і не так стрімко. Тим більше, що все-таки суспільства на пострадянському просторі надто атомізовані, люди надто атомізовані, люди не готові до співпраці, а тим більше, коли мова йде про такі от події.

Але ж був Майдан і були кольорові революції в Грузії, в Киргизстані!

– Так, все це було, але часи минають і, очевидно, є певні розчарування. І ці розчарування, можливо, якраз грають на користь диктаторам. Силам, які намагаються створити нову реальність. Таку от фактично авторитарну реальність на пострадянському просторі. Звісно, це сигнал, звісно, це дзвіночок, але я б, можливо, навіть, на жаль, я б не міг провести таку однозначну паралель чи аналогії з тим, що відбувається на пострадянському просторі. Це просто свідчить про те, що рано чи пізно диктатури падуть і рано чи пізно диктатори йдуть або в могилу, або в незабуття і заслання, або так, як Муаммар Каддафі – під кулями повстанців. Тобто, напевно це сигнал, але от наскільки готові до цього знаку-сигналу прислухатися, я думаю, що це велике питання…
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG