Банківська система: стабільність і приховані проблеми

Члени Асоціації захисту прав вкладників пікетують будівлю Нацбанку з вимогою повернути депозити, Київ, березень 2011 року

Київ – Українці забирають гривневі депозити з банків, попри те, що не мають гідних альтернатив для своїх заощаджень – констатують і банкіри, й посадовці, й незалежні експерти. Що ж до того наскільки стабільним є український банківський сектор, і яка імовірність повторення фінансової кризи 2008 року – думки фахівців розійшлися.
Золотовалютні резерви України за вересень зменшилися більш ніж на 8%, а дефіцит платіжного балансу з початку року зріс удесятеро, і досягнув 5,5 мільярдів доларів, тоді як обсяг депозитів у гривні скоротився, і зрівнявся з вагою валютних депозитів, такою є офіційна статистика Нацбанку. В цих умовах, коли українським банкам до того ж заборонили видавати кредити в іноземній валюті, наскільки стабільною буде банківська система?

Нині великих проблем в українському фінансовому секторі немає, але розвиток подій великою мірою залежатиме від співпраці з МВФ та стану світової економіки, вважає економіст, академік НАН України Валерій Геєць.

«Змусити греків знизити свій рівень життя на третину – нереально. Банки згорять буквально – їх просто спалять. Логічним є списання та відтермінування боргів Греції, це ляже на європейські банки. Що відбудеться з дочірніми банками в Україні – залежить від того, як банкіри обґрунтують свої дії, – каже академік. – Особа, яка має валюту, понесе її в банк, якщо ми будемо послідовно говорити про загрози і шляхи їхнього подолання. Якщо ці речі залишаться за кадром, а в 2012 році виникнуть проблеми у фінансовому секторі – кризи не уникнути. Проблема вирішиться лише в разі, якщо ми забезпечимо певну інвестиційну активність».

Інший економічний експерт з питань державного боргу Володимир Висоцький вказує не те, що українським банкам уже бракує ліквідності. За його словами, вранці у п’ятницю залишок готівки на їхніх рахунках складав лише 13 мільярдів гривень, тож в разі напливу охочих забрати свої депозити можуть виникнути проблеми в частини банків, каже він.

Заощадження по-українськи: депозити в різних валютах і нерухомість

Зі свого боку, директор департаменту Нацбанку з управління валютним резервом Олександр Дубихвіст вважає, що нині банківська система має достатній запас міцності, та навіть – надлишки валюти. За його словами, зараз найбільша проблема для українців – це не загроза втратити кошти на банківських рахунках, а відсутність альтернативних способів заощаджувати кошти.

«На жаль, альтернативи депозитам немає. Ми спілкуємося з учасниками фондового ринку, але в Україні немає практики платити дивіденди по акціях. Такі підприємства – можна порахувати на пальцях однієї руки. Приватний інвестор в Україні погано захищений: згадаймо дефолти 2008-09 років по корпоративних облігаціях», – зауважує Олександр Дубихвіст.

Він припускає, що альтернативним способом інвестування може стати придбання нерухомості, однак для більшості українців таке вкладення – недоступне. Представник НБУ запевнив, що його банк підтримує розвиток і традиційних, і нових способів заощаджень. Серед них – плануються випуск облігацій державної позики, вартість яких враховує темпи інфляції, та золотих монет, які будуть вільно купуватися та продаватися.

Український фінансовий сектор залежить від світової економіки і … медіа

Дії держави не сприяють розв’язанню банківських проблем, які виникли в період кризи, але головною причиною відпливу депозитів є постійні повідомлення у медіа, що ставлять під сумнів надійність банків, говорить колишній міністр фінансів, економіст Віктор Пинзеник. Однак він констатує, що нині депозит у гривні залишається найкращим інструментом для заощадження.

«Бог в поміч, якщо ви купуєте акції. Я поки що не інвестуватиму. Вкладати в облігації державної позики? Ні, в мене є надійніший інструмент: банківський депозит, там вища доходність і краща ситуація. Так, я розумію наявні проблеми, але стежу за ситуацією там, де тримаю депозит», – зауважив Пинзеник.

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь також радить тримати гроші у банку, але порівну – у гривні, доларах та євро. Тоді як голова Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло рекомендує мати депозити лише в тих валютах, в яких людина заробляє гроші та витрачає їх.

Нині загальна сума депозитів в українських банках складає близько 300 мільярдів гривень, лише половина з них – у національній валюті. Стільки ж коштів, стверджують експерти, українці зберігають вдома, готівкою.