Тимошенко оскаржила вирок. А Генпрокуратура поновлює інші справи

Київ – Юлія Тимошенко у понеділок подала апеляцію на рішення Печерського райсуду Києва у «газовій» справі, за якою її засудили раніше цього місяця до 7 років ув’язнення. Тим часом у Генеральній прокуратурі заявляють, що проти екс-прем’єра порушено ще 4 кримінальні справи. У відомстві оголосили про скасування постанови про закриття кримінальної справи за фактами розкрадання бюджетних коштів та ухилення від сплати податків корпорацією «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ), яка активно працювала ще наприкінці 90-х років. Крім того, у проваджені перебувають справи про кошти Кіотського протоколу, машини «швидкої допомоги» і справа щодо боргів ЄЕСУ.
Кримінальну справу проти екс-прем’єра, колишнього керівника корпорації «Єдині енергетичні системи України» Юлії Тимошенко за фактами розкрадання коштів та несплату податків ЄЕСУ поновлено на замовлення Президента України. Про це заявив перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов.

Він зауважив, що здивований заявою представника Генеральної прокуратури про намір подати касацію на «незаконне» закриття справи, що стосувалася порушень у роботі ЄЕСУ. Турчинов зазначив, що цю справу закривали дві палати Верховного Суду України у повному складі.

«Замовлення Президента Януковича виконане. Вони навіть сфальшувати не змогли жодного звинувачення проти Юлії Тимошенко, за той час, коли вона була на посаді Прем’єр-міністра. Єдине, на що вони спромоглися, – це знову повернутися до брудних фальшивих справ 15-річної давнини. Не може бути ніяких пояснень, крім одного: політичне замовлення і спроба знищити головного політичного опонента чинного Президента і чинного режиму. Ми бачимо, як формується тиранія», – заявив Турчинов.

Справу проти Тимошенко реанімували у Податковій – ГПУ

Керівник прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко нагадав, що справи було закрито в грудні 2004 року – в січні 2005 року тодішнім прокурором Святославом Піскуном, який виніс постанову внаслідок судового рішення, що припинило кримінальне переслідування керівництва корпорації ЄЕСУ. За словами Бойченка, на стадії досудового слідства щойно поновлена справа перебуває у провадженні податкової міліції.

«Генеральною прокуратурою України отримані матеріали із податкової міліції, яка, у ході розслідування інших кримінальних справ виявила незаконні оборудки – операції без оплати податків корпорації ЄЕСУ. У зв’язку з цим керівництво податкової міліції звернулося до Генерального прокурора для прийняття процесуальних рішень з цих питань», – заявив Бойченко.

Він зауважив, що статті Кримінального кодексу, за якими порушені справи проти Юлії Тимошенко, передбачають покарання до 12 років позбавлення волі. Крім того, Генеральна прокуратура має намір оскаржити у касаційному порядку судові рішення про закриття «інших епізодів».

Замковенко: Справа проти мене – дзвіночок для суддів, які розглядатимуть апеляцію Тимошенко

Юлія Тимошенко у 2001 році вже провела 43 дні у слідчому ізоляторі, через розслідування у нині поновлених справах. Рішення про скасування постанови щодо її арешту ухвалив тодішній голова Печерського райсуду Микола Замковенко. Того ж року голову суду звільнили з посади й порушили проти нього кримінальну справу. Тоді вона виявилася безперспективною, утім, тепер справу реанімували. За словами Замковенка, справу поновили, тому що «народ України треба чимось відволікати».

«Це не тільки дзвіночок для наших людей, а й дзвіночок і для тих суддів, які будуть слухати у Апеляційному суді щодо перегляду вироку про засудження Юлії Тимошенко. Їм скажуть, мовляв, ви постановите такий вирок, а ми от йому згадали через 10 років те, що він випустив Тимошенко з-під варти. Я не відчуваю за собою ніякої вини. Та постанова, яка була ухвалена про скасування запобіжного заходу для Тимошенко, затверджена Верховним Судом України, а це найвища судова інстанція, вона підтвердила мою правоту», – зазначив Замковенко в коментарі Радіо Свобода.

Тим часом Юлія Тимошенко з серпня перебуває у Лук’янівському СІЗО Києва. 11 жовтня її засудили до семи років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при укладанні газової угоди з Росією у 2009 році. Соратники колишнього прем’єра заявляють, що стан її здоров’я погіршився. За їхніми даними, Тимошенко має «серйозні проблеми» зі спиною.