ООН закликає посилити контроль над хімічним арсеналом Каддафі

Війська Національної перехідної ради Лівії обстрілюють позиції військ Муаммара Каддафі, Сірт, 26 вересня 2011 року

Прага – Війська Національної перехідної ради Лівії запекло воюють за рідне місто Муаммара Каддафі – Сірт. Наразі надходить суперечлива інформація, про те, чи вдалося прихильникам нової влади захопити частину цього портового міста і про переговори з приводу перемир’я. Для відновлення стабільності в Лівії все ще є багато перешкод. На рівні ООН нині говорять про загрозу лівійських запасів хімічної зброї і ракет, які можуть потрапити до рук терористів.
Про необхідність встановити контроль над запасами зброї Муаммара Каддафі заявив заступник Генерального секретаря ООН із політичних питань Лінн Паско у штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку. Там члени Ради безпеки ООН зустрічалися з представниками перехідної лівійської влади. Лінн Паско згадав про ракети класу «земля-повітря» і хімічну зброю.

«Велику стурбованість викликає загроза поширення зброї і те, що вона може потрапити до рук терористів. Відновлення контролю над хімічною зброєю також має велике значення», – заявив заступник Генсекретаря ООН.

Режим Муаммара Каддафі почав виробляти хімічну зброю у 1980-х роках і використовував її у 1987 році під час конфлікту з Чадом. Під тиском санкцій ООН у 2003 році Лівія офіційно оголосила про ліквідацію програми хімічної зброї та іншої зброї масового знищення. Але частина запасів залишилася. Витік інформації з депеш американського посольства в Тріполі свідчить, що режим Муаммара Каддафі приховав отруйні речовини – майже 10 тонн гірчичного газу і невідому кількість фосгену та зарину – рідини із нервово-паралітичною дією.

Правозахисна організація Human Rights Watch нещодавно знайшла в Лівії щонайменше два склади зброї, включно з ракетами, які здатні транспортувати хімічну зброю.

Каддафі може повернутися до тероризмуДжібріл

А британські дипломати попереджають, що у відчаї деякі представники старого лівійського режиму можуть спробувати використати хімічну зброю.

Про таку небезпеку також говорив у Нью-Йорку перехідний прем’єр Лівії Махмуд Джібріл.

«Каддафі далі шукають, у нього багато майна – грошей, золота. І те, що він вільний і має таке багатство, означає, що він може дестабілізувати становище не лише в моїй країні, але також вздовж узбережжя і в африканській пустелі. Не буде перебільшенням сказати, що і за межами африканського континенту з його ресурсами він може повернутися до терористичної практики», – застерігає представник перехідної лівійської влади.

Тим часом представники НАТО заявили у вівторок, що перехідна лівійська влада повністю контролює склади хімічної зброї і ядерних матеріалів. Речник Північноатлантичного альянсу також оголосив, що Тріполі вже проводить консультації, щоб організувати утилізацію смертоносних речовин.