Крим ще як мінімум тиждень залишатиметься без прем’єр-міністра

Голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов, Сімферополь, 21 вересня 2011 року

Сімферополь – Кримський уряд і далі залишається без голови. У середу депутати Верховної Ради Криму, які після літніх канікул зібралися на чергову сесію, не включили до порядку денного свого засідання питання про призначення нового керівника Ради міністрів АРК. Уряд Криму уже понад місяць працює без офіційного керівника.
Питання про призначення голови Ради міністрів АРК 21 вересня не було внесене не лише до порядку денного чергового пленарного засідання, а й взагалі його не внесли до порядку денного осінньої сесії. Разом з тим, висунення кандидатури глави місцевого уряду і внесення її на сесію, згідно з Конституцією АРК – прерогатива голови парламенту автономії.

Саме про це спікера Володимира Константинова в середу і запитали журналісти на післясесійній прес-конференції. Він відповів, що консультації щодо кандидатури прем’єра все ще тривають. Водночас, наголосив: ситуація в регіоні – під контролем, «команда працює, всі на своїх місцях, ніхто нікуди не збирається, все стабільно і все надійно».

Депутат-регіонал Юхим Фікс
Член президії кримського парламенту, голова постійної комісії з організації роботи Верховної Ради АРК, «регіонал» Юхим Фікс в інтерв’ю Радіо Свобода уточнив: «Сьогодні питання перебуває на узгодженні з Президентом України – у відповідності з Конституціями України та Автономної Республіки Крим. Як тільки воно буде узгоджено, то, безумовно, одразу ж буде внесене на сесійне засідання і буде проголосоване».

У цьому не сумніваються і представники номінальної опозиції. Лідер фракції комуністів у Верховній Раді Криму Геннадій Нараєв каже, що у депутатів парламенту автономії залишилася функція лише натискати кнопки.
Депутат-комуніст Геннадій Нараєв

«У цій вертикалі та горизонталі управління, що склалася, без рішення Президента жодне питання в Криму не вирішується. Тому, природно, що всі чекають відмашки Президента. Але ми сьогодні у меншості, тож нас це питання мало цікавить», – зауважив депутат від КПУ Геннадій Нараєв.

Сорок днів на роздуми Президента

За словами голови Верховної Ради Криму Володимира Константинова, призначення кримського прем’єра усе ж таки має відбутися протягом наступних одного-двох тижнів.

Інформоване джерело Радіо Свобода в уряді автономії пояснило: Віктор Янукович чекає сорока днів по смерті колишнього кримського прем’єра Василя Джарти, що припадає на 26 вересня. Після цієї дати і слід чекати «відмашки» глави держави.

Місцева преса продовжує називати різні прізвища претендентів. Кримський спікер Володимир Константинов, якого теж пророкували у прем’єрське крісло, заявив, що свою кандидатуру з Президентом України не обговорював, але не заперечив, що ймовірність такого призначення існує.

Перший віце-прем'єр Криму Павло Бурлаков
Поки що найбільш імовірним кандидатом на посаду кримського прем’єра в Криму вважають нинішнього першого заступника голови уряду Павла Бурлакова. Той за останній місяць показав, що, справді, здатний контролювати ситуацію в такому складному регіоні, як Крим. І перше цієї осені сесійне засідання Верховної Ради Криму, що пройшло менш як за дві години з таким складним питанням, як звіт уряду, – лише підтвердження цьому.