Прокурор Франції вибив із рук регіоналів козир у справі Тимошенко

Колишній президент Франції Жак Ширак

Прокурор Франції попросив виправдати колишнього президента країни Жака Ширака, обвинуваченого у створенні фіктивних робочих місць у мерії Парижа, повідомляє France 24.

«Я прошу виправдати відповідачів за всіма пред'явленими ним пунктами звинувачення», – заявив прокурор суду, пояснивши, що у звинувачення немає достатніх доказів проти екс-президента.

Судовий процес над Шираком провладні політики неодноразово використовували як аргумент на користь легітимності суду над Юлією Тимошенко.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, перебуваючи у Парижі 7 вересня, заявив, що «Україна не піддасться тиску» й далі провадитеме процесс над колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

Грищенко порівняв процес над Тимошенко з процесом над Жаком Шираком: «Ми тримаємося схожих принципів. Тут не може бути недоторканності, необхідно відповідати за свої дії», – сказав український міністр закордонних справ.

Володимир Зубанов, заступник голови фракції Партії регіонів, також використовував справу екс-президента Франції як аргумент в ефірі Радіо Свобода, називаючи процес над Тимошенко звичайною «світовою практикою»: «Сьогодні, 5 вересня, починається судовий розгляд справи Жака Ширака, який у 1977 році щось таке для своєї партії зробив, і йому «світить» 10 років в’язниці, як кажуть самі французи. Це така практика світова, вона є. І тут немає що нам робити – тільки дочекатися вироку суду щодо Юлії Володимирівни».

Суд над Шираком у Франції став першим процесом, порушеним проти колишнього глави держави, починаючи з часів Другої світової війни.

Суд над колишнім президентом Франції розпочався 5 вересня. Ширака та ще кількох осіб обвинувачували у нецільовому використанні бюджетних коштів та підриві довіри у зв’язку зі створенням фіктивних робочих місць із метою фінансування консервативної партії Ширака, коли той був мером Парижа у період від 1977 до 1995 року.

Обвинувачення в корупції висунуто за двома статтями щодо виплат членам його партії «Об’єднання на підтримку республіки» за роботу на державних посадах, яких не існувало.

Однак, 17 травня 1995 року в результаті другого, вирішального туру голосування, Жак Ширак став двадцять другим президентом країни. Вже в одній зі своїх перших промов Ширак наголосив, що усі біди місцевої економіки від того, що у державних фінансах панує повний безлад… і єдине, що поки що навчилася робити влада при виникненні проблем, це збільшити державні витрати.

Ширак запропонував фінансову реформу, що передбачає спрощення податків із метою стимулювання економічної активності та проведення ретельної перевірки всіх витратних статей держбюджету.

Під час судового процесу екс-президент відкинув усі звинувачення. А мерія Парижа ще минулого року відкликала цивільний позов до Жака Ширака після того, як отримала від колишнього президента і партії чинного президента Ніколя Саркозі «Союз за народний рух» понад 2,2 мільйона євро відшкодування.