Ґоран Хаджич постав перед судом в Гаазі

Ґоран Хаджич перед Міжнародним трибуналом з питань колишньої Югославії у Гаазі, 25 липня 2011 року

Прага – У понеділок по обіді у нідерландському місті Гаага почався судовий процес над колишнім президентом самопроголошеної Сербської Країни на території Хорватії Ґораном Хаджичем. Він постав перед Міжнародним кримінальним трибуналом у справах колишньої Югославії після того, як його арештували минулого тижня в Сербії і вже у п’ятницю видали до Гааги. Хаджича звинувачують у воєнних злочинах та злочинах проти людяності, включно зі зруйнуванням у 1991 році міста Вуковар на Дунаї та різанини, унаслідок якої загинуло понад 250 заручників. Сербія відтак виконала свої зобов’язання щодо затримання і передачі трибуналові в Гаазі всіх до останнього головних сербських воєнних злочинців громадянської війни на Балканах 90-х років минулого століття.
Організатор воєнних злочинів сербів на території Хорватії Ґоран Хаджич відмовився слухати перед трибуналом у Гаазі в понеділок суть обвинувачення проти нього і попросив про відстрочку в 30 днів. Слухання цього дня тривало близько 15 хвилин, коли адвокат Хаджича заявив судді О Ґон Квону клопотання про надання його підопічному терміну у 30 днів для ознайомленні із обвинуваченням. Суддя ухвалив рішення продовжити процес через 30 днів. Суд над Хаджичем може тривати до року.

Перед початком цього судового процесу в Гаазі головний прокурор трибуналу у справах колишньої Югославії Серж Браммерц повідомив: «Хаджич обвинувачується в нищенні, вбивствах і незаконних арештах, тортурах, каліцтвах, насильницькому виселенні та руйнуванні будинків і власності людей. Хаджича закличуть до відповіді за сотні вбивств і виселення тисяч людей».

Після прибуття Ґорана Хаджича до Гааги доповідач Міжнародного трибуналу Нерма Джелачич сказала, що арешт останнього з розшукуваних міжнародним судом втікачів, воєнних злочинців, став «історичним днем».

«Очевидно, це важливий історичний день для трибуналу. Це, звичайно, одна із рідкісних установ, котра змогла дістати кожного зі звинувачених у тих жахливих злочинах, котрі відбулися протягом кривавого десятиріччя на Балканах, з 1991 до 2000 року. Таким чином, ми дуже щасливі, що маємо шанс виконати наш мандат і всі звинувачені постануть перед судом», – заявила вона.

Речниця сербського міністерства юстиції сказала журналістам про екстрадицію Хаджича з Белграда до Гааги і виконання Сербією її зобов’язань перед міжнародною спільнотою лише після відльоту спецрейсу із останнім з чільних воєнних злочинців-сербів.

Суд над Хаджичем нічого нового не почує

Ті, хто займався розшуком Ґорана Хаджича, включно з белградським журналістом Деяном Анастасієвичем, кажуть, що всі головні злочини, скоєні у Східній Славонії в Хорватії за участі Хаджича, досить детально розслідувані у перебігу попередніх судових процесів у Гаазі. Важко очікувати якихось нових доказів проти Хаджича.

За словами оглядачів, 52-річний нині Ґоран Хаджич був маріонеткою тодішнього керівника Сербії Слободана Мілошевича і його таємної поліції. Він служив для цієї агентури організатором транспортування з Хорватії нафти, дубової деревини, цигарок і крадених автомобілів. Більша частина грошей з цього йшла на озброєння сербських військових формувань. Хорватів цей процес цікавить найбільше, бо за наказу Хаджича загинуло чимало хорватів.

Останній чільний воєнний злочинець переховувався від правосуддя упродовж семи років і був затриманий 20 липня в західній Сербії, за кілька кілометрів від села вже на хорватській стороні, де Хаджич народився. А виявили його агенти поліції внаслідок невдалої спроби продати картину італійського художника Амедео Модільяні.