Генерал Петреус покинув Афганістан у момент наростання воєнної напруги

Генерал Джон Аллен

Прага – Американський генерал Дейвід Петреус, що пішов з посади командувача міжнародних сил в Афганістані на підвищення в ЦРУ, сьогодні в Кабулі передав повноваження іншому американському генералові – Джону Аллену. Заміна відбулася через кілька годин після вбивства талібами радника президента Афганістану Хаміда Карзая. Петреус закликав свого наступника в Кабулі «бути пильним в умовах нових проблем, котрі назрівають» в Афганістані.
Перед новим командувачем багатонаціональних Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані стоять непрості завдання – виводити іноземні війська і водночас зберігати стабільність в країні. Приймаючи командування, генерал Джон Аллен заявив: «Попереду нас очікують важкі дні, і в мене немає ілюзій щодо цього. Але разом з тим я певен, що відважні чоловіки і жінки з 49 країн, плі-о-пліч з нашими афганськими партнерами продовжать роботу і ми будемо разом ясно бачити перспективу».

Як нагадування про проблеми, три військових НАТО загинули сьогодні від бомби у східному Афганістані. Разом з тим, за лічені години перед цим таліби вбили близького помічника президента Карзая під час штурму його дому.

Коли санітарні машин прибули до будинку Джана Могаммада Хана, колишнього губернатора провінції Урузґан, а нині радника президента, то вже було надто пізно. Він загинув разом із депутатом парламенту Хашамом Ватанвалом від рук бойовиків-талібів. І це сталося в добре укріпленій частині західного Кабула.

Талібан має наміри зірвати курс Афганістану на реформи

Напередодні таліби вбили брата президента Афганістану Хаміда Карзая. У червні смертники атакували міжнародний готель у Кабулі, їхні акції посилилися як на півдні, так і на півночі та сході Афганістану. ООН наголошує, що перше півріччя 2011 року було для афганців найбільш смертельним від 2001 року, коли таліби втратили владу.

Хвиля насильства наростає після нещодавніх активних операцій американських військ на півдні Афганістану. Це пояснюється також початком переходу контролю за безпекою до афганських сил і поступовим виведення з країни іноземних сил.

Минулої неділі міністр оброни Афганістану Абдул Рагім Вардак привітав перехід контролю над провінцією Баміан до рук афганських сил безпеки. Церемонія відбувалася під контролем міжнародних військ та афганських бойових підрозділів, бо таліби погрожували зірвати цю подію. Баміан – перший і найбільш спокійний з 7 регіонів, де афганські сили поволі перебирають контроль, щоб повністю взяти ситуацію у Афганістані до своїх рук на кінець 2014 року.

Тим часом країни-члени НАТО продовжують скорочення свої військової присутності в Афганістані. Канада має вивести свій майже 3-тисячний контингент до кінця липня.