Суд над Тимошенко проходив у нелюдських умовах – Тейшейра

Юлія Тимошенко та її адвокат Сергій Власенко в залі Печерського суду, 24 червня 2011 року

Київ – Попередній судовий розгляд у справі Юлії Тимошенко відбувався в п’ятницю у відкритому режимі і супроводжувався чисельним мітингом її прихильників. Підсудна назвала суд фарсом, а захист зажадав відводу судді та проведення суду присяжних. Утім, ці клопотання не були задоволені. Багато критики на адресу Печерського суду пролунало через відсутність належних умов для висвітлення процесу.
Калюжі поту на підлозі. Диктофони та камери вислизають з мокрих рук. Журналісти, депутати, охоронці, юристи та інші щільно притиснені один до одного. У 40 квадратних метрів зали Печерського суду втиснулися близько півсотні людей. Повітря у приміщенні здається згуслим, позбавленим кисню, і має запах поту.

Голова представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра назвав умови, в яких відбувався суд у «газовій справі» над Юлією Тимошенко, «нелюдськими».

«Я щойно вийшов із зали суду в Печерському суді, де починався процес над пані Тимошенко. Я став свідком нелюдських умов, за яких працює цей суд – у маленькій кімнаті, без кондиціонера, з незліченною кількістю людей усередині і ще більшою охочих увійти. Я думаю, мені просто пощастило, бо я опинився біля трохи привідчиненого вікна, і ще я дуже вдячний судді, що він тимчасово зупинив слухання, бо якби я лишився там іще на якусь годину, я б, мабуть, був не тут, а в лікарні», – розповів Тейшейра.

Захист просив суд поліпшити умови засідання

Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко клопотав перед судом щодо перенесення засідання до придатного для цього приміщення. За його словами, залу площею понад дві тисячі квадратних метрів готова безоплатно надати Спілка письменників.

А сама Юлія Тимошенко заявила: «У радянські часи, коли розглядали справи дисидентів, була директива – обирати приміщення маленькі, куди не можна ні пресу запросити, ні іншим бути присутніми на цих процесах. Пане суддя, я б хотіла ще раз вас закликати не принижувати людей які сьогодні у цьому залі, не знущатися над ними та їхнім здоров’ям. Ви подивіться, як всі, хто присутні у залі, виглядають, у якому стані вони перебувають. Вже кілька людей знепритомніли у цьому залі. Тому я хочу підтримати клопотання свого захисника».

За словами судді Родіона Кірєєва, це клопотання він розгляне «на відповідній стадії процесу». Відтак, суд продовжили у тисняві.

Подивитися на процес прийшли і недоброзичливці Тимошенко

Половину сидячих місць, близько двадцяти, зайняла група людей в однакових футболках, на яких було зображено три профілі, схожі на обличчя відомих політиків.

«Тимошенко, ще Путін є і … забув», – розгубився один із них, не впізнавши на своїй футболці російського президента.

Ця група людей була у залі, коли Печерський суд щойно відкрився; можливо їх завели ще вночі, розповіли депутати від БЮТ. Люди в однакових футболках це заперечували і казали, що увійшли разом із рештою присутніх. Пізніше після вигуку невідомих «Тимошенко до відповідальності!» депутати силоміць видалили їх із зали суду.

Бютівці також кілька разів зверталися до суду із проханням вивести з зали депутата від Партії регіонів, голову парламентської комісії з розслідування обставин підписання газових угод з Росією Інну Богословську.

«Під час суду наші представники постійно перебували у залі, оскільки наша робота триває. Під час слідства можуть виникнути нові докази, нові документи. Тому це продовження роботи тимчасової слідчої комісії. Ми не могли не бути у суді, оскільки це процес, який триває. Ми зобов’язані знати у режимі он-лайн про все, що тут відбувається», – зауважила Богословська.

Тисячі прихильників Тимошенко прийшли до Печерського суду

Іншу мету переслідували учасники акції протесту, які почали збиратися на Хрещатику о шостій ранку, за 3 години до початку суду. Про це розповіла одна з кількох тисяч мітингувальників, Світлана. «Юлю підтримую, щоб влада бачила, що народ не зовсім байдужий до цього», – сказала вона.

Перед учасниками акції протягом дня виступали опозиційні депутати, які повідомляли, зокрема, про перебіг судового засідання. Грубих порушень громадського порядку під час цього мітингу не було, повідомили у київській міліції.

А ще перед початком судового процесу, біля входу до приміщення суду Юлія Тимошенко заявила журналістам, що у Печерському суді починається «політичний фарс».

«Сьогодні починається справжній фарс, судилище, яке замовлене, організоване і забезпечене Віктором Януковичем», – сказала Тимошенко. За її словами, в Україні приватизована не тільки прокуратура, а й суди, і тому сьогоднішній судовий процес є «персональною розправою» з нею як із головним опонентом влади.