Профспілки показали Генпрокуратурі, «чого немає в Африці»

Федерація профспілок України пікетує будівлю Генеральної прокуратури, Київ, 8 червня 2011 року

Київ – Федерація профспілок України пікетувала сьогодні у Києві приміщення Генеральної прокуратури України. Такого немає навіть в Африці, твердив напис на одному з транспарантів профспілчан. Протестувальники звинувачували посадовців у переслідуванні активістів та намаганні відібрати профспілкове майно. Серед іншого, йшлося про санаторії та бази відпочинку у Криму. Представники Генпрокуратури, у свою чергу, звинувачують це профспілкове об’єднання у спробі привласнити і перепродати державне майно.

Your browser doesn’t support HTML5

Українські профспілки пікетували Генпрокуратуру



Із травня цього року Генеральна прокуратура ініціювала перевірку справ, пов’язаних із профспілковим майном. За інформацією, опублікованою на сайті відомства, перевірка стосувалася в основному намірів керівництва Федерації професійних спілок України продати у 10 регіонах держави 18 цілісних майнових комплексів та окремих об’єктів нерухомості, які входять до мереж підприємств «Укрпрофоздоровниця», «Укрпрофтур» та «Херсонтурист».

А цього тижня у Шевченківську прокуратуру Києва викликали співробітників Федерації. Її очільник, депутат від Партії регіонів Василь Хара називає таку перевірку свавіллям і втручанням у статутну діяльність профспілок.

«Дії Генеральної прокуратури протилежні вимогам Конституції та програмі Президента. Сьогодні ми вперше вжили активних заходів, спрямованих на те, щоб зупинити ганебні для демократичної держави дії Генпрокуратури», – каже він.

Василь Хара пояснює, що Федерація впорядковує діяльність профспілкових санаторіїв, які до того були збитковими.

Профспілки хотіли продати чуже майно – Бойченко

Профспілки намагались продати майно, яке їм не належить, зауважує керівник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко.

За його словами, про зазіхання на майно профспілок не йдеться, оскільки згадані об’єкти і так є у державній власності.

«Верховний Суд України постановою від 25 вересня 2007 дійшов висновку, що передане до статутного фонду акціонерного товариства «Укрпрофздоровниця» майно – про це йшлося сьогодні – є державною власністю. Тобто, Федерація профспілок України, не ставши власником майна, не мала права без згоди органів, що займаються управлінням державним майном, його продавати», – каже представник ГПУ.

Битва за правду чи бійка «між своїми»?

Конфлікт навколо санаторіїв – не що інше, як суперечка між олігархами, кому дістанеться ласий шматок цінної території , вважає депутат із фракції «БЮТ-Батьківщина» Михайло Волинець. Він – голова іншого профспілкового об’єднання, Конфедерації вільних профспілок України.

За його оцінкою, левову частку прибутків соратники Василя Хари отримують за рахунок майна, яке продають чи здають в оренду, часто незаконно.

«Одні кримінальні елементи намагаються забрати у інших, корумпованих, це майно. А члени профспілок тут ні до чого. Вони навіть нічого з цього не отримують», – переконаний він.

На думку Михайла Волинця, згадане майно повинно або перебувати у власності держави, або бути розподіленим між різними профспілковими організаціями, як це зробили у багатьох європейських країнах, зокрема, у Литві та Угорщині.