«Арабська весна» у фокусі «Групи восьми»

Фото з попереднього саміту «Групи восьми» в Гантсвілі в Канаді, 25 червня 2010 року

Прага – Допомога державам Близького Сходу і Північної Африки – це питання має стати головним на саміті держав «Групи восьми», який розпочинається сьогодні на півночі Франції. Вперше в рамках саміту будуть обговорювати і світове регулювання інтернету. Також нині у французькому місті Довілі заплановані переговори президентів Сполучених Штатів і Росії Барака Обами і Дмитра Медведєва.
Вуличні протести у Каїрі і Тунісі надихнули арабський світ, але злякали туристів та інвесторів. Тепер керівники Єгипту і Тунісу – гості саміту «Групи восьми» у Франції, де будуть обговорювати майбутнє їхнього регіону.

Президент США Барак Обама минулого тижня заявив про підтримку демократії і соціально-економічних реформ в арабському світі і тепер агітує за це партнерів США. Програму допомоги готують міжнародні фінансові установи. Світовий банк напередодні оголосив, що пакет допомоги для Єгипту і Тунісу може сягнути 6 мільярдів доларів.

До проекту залучиться і Європейський банк реконструкції і розвитку, який уже має досвід підтримки Центральної і Східної Європі після краху комунізму.

Уроки, засвоєні там, знадобляться і для підтримки «арабської весни», сказав Радіо Свобода головний економіст ЄБРР Ерік Берґлоф.

«Ідеться про розвиток здорового приватного сектору, малих і середніх підприємств. Це також зміни у використанні енергії і переосмислення ролі держави в економіці», – зауважив економіст.

А початися саміт «Групи восьми» має робочим сніданком «Солідарність із Японією». Поруч із Японією, яка досі оговтується від землетрусу, цунамі й аварії на своїй АЕС, лідери Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції, Німеччини, Італії, Канади і Росії будуть обговорювати питання ядерної безпеки, включно з наслідками Чорнобиля.

Окрема дискусія буде присвячена майбутньому інтернету. За ліпше регулювання всесвітньої павутини активно лобіює господар саміту, президент Франції Ніколя Саркозі. Париж, зокрема, закликає «Групу восьми» нагадати про недоторканність приватного життя і посилити боротьбу з цифровим піратством.

Обама може обговорити з Медведєвим справу Ходорковського

У Довілі також запланована і низка двосторонніх переговорів. Росіяни та американці, ймовірно, знову зосередяться на майбутній системі протиракетної оборони у Європі. Президент Сполучених Штатів раніше закликав Росію до співпраці і водночас запевнив центральних європейців, що Москва не матиме тут права вето.

Крім оборони, в розмові з російським президентом Дмитром Медведєвим його американський колега, можливо, порушить справу ув’язненного колишнього російського олігарха Михайла Ходорковського, якому суд у Москві раніше цього тижня відмовив у касаційній скарзі.

«Я думаю, що Барак Обама просто не може не порушити цього питання з огляду на те, як різко виступила «Міжнародна амністія», оголосивши Ходорковського політичним в’язнем, в’язнем сумління, з огляду на те, як різко відреагував Європейський Союз. У американського президента після цього вибору немає», – вважає оглядач російської редакції Радіо Свобода Ірина Лагуніна.

Саміт «Групи восьми» має завершитися у Франції в п’ятницю. Тоді, зокрема, заплановані двосторонні переговори Барака Обами з президентом Франції Ніколя Саркозі та прем’єром Японії Наото Каном.

Не виключено, що вони домовлятимуться і про кандидатуру майбутнього керівника Міжнародного валютного фонду, обрати якого мають до кінця червня. У середу про боротьбу за цю посаду оголосила міністр фінансів Франції Крістін Лаґард. Але низка держав, включно з Росією та Індією, вважає, що настав час відмовитися від фактичного закріплення цього портфелю за європейцями.