Про межі свободи слова у Польщі

Варшава – Обшук у помешканні одного з польських користувачів інтернету спричинив у Польщі політичний скандал. Польське Агентство внутрішньої безпеки вилучило комп’ютер та тверді диски у молодика, який заснував інтернет-сайт, присвячений політичній сатирі. 25-річного студента звинувачують в образі гідності президента Польщі Броніслава Коморовського. Резонансна справа спонукала польських політиків до заяв про необхідність переглянути чинне законодавство.
Роберт Фрич, мешканець містечка Томашув-Мазовецький, опинився в центрі польських дискусій про межі свободи слова в інтернеті. Перелякавшись візиту групи озброєних правоохоронців до свого помешкання, він закрив суперечливий сайт. Проте, оговтавшись, студент заявив, що підстав для обшуку правоохоронці не мали.

За словами цього молодика, політична сатира, розміщена на його інтернет-сторінці, ніколи не була вульгарною. Фрич каже, що його сайт – це своєрідна відповідь тим інтернет-користувачам, які свого часу кепкували над президентом Лехом Качинським.

Він не бачить причин для того, щоб його діяльністю займалася така поважна державна установа, як Агентство внутрішньої безпеки. Своїми здогадами студент поділився з журналістами.

Фрич каже: «Справою зайнялося Агентство внутрішньої безпеки, тобто не якась поліція, не якісь, даруйте, другорядні служби. Як на мене, за цим стоїть хтось впливовий, хтось, хто намагається закрити мені рота, позбавити мене можливості висловлювати власну суб’єктивну думку. Для мене такі дії – родом з авторитарних країн».

Правоохоронців перегнули палицю?

Про неадекватність дій правоохоронців, вчинених щодо інтернет-користувача, говорять польські політики. Опозиційні партії звинувачують владну коаліцію в обмеженні свободи слова.

Найбільша опозиційна партія «Право і справедливість» скликала з цього приводу спеціальну прес-конференцію. Опозиціонери звинуватили польський уряд у використанні Агентства внутрішньої безпеки для боротьби з політичними суперниками.

Утім, представники польської партії влади також погоджуються з тим, що правоохоронці, так би мовити, перестаралися. Ситуацію з обшуком у помешканні студента прокоментував польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський.

Цей міністр, відомий своєю завзятістю в боротьбі з польськими інтернет-хуліганами, які псують імідж Польщі у світі, діяльності Фрича не схвалює. Проте він вважає, що можна було обійтися без обшуку. Мовляв, вистачило б візиту дільничного поліцейського.

Дій Агентства внутрішньої безпеки не схвалив і головний об’єкт критики на суперечливому сайті – президент Польщі Броніслав Коморовський. Як запевнив його радник, Броніслав Коморовський, репресований у комуністичній Польщі, захищатиме свободу слова навіть у її крайніх проявах.

Будуть зміни в Кримінальному кодексі

Щоб такі історії, як та, що трапилася з Робертом Фричем, не повторювалися в майбутньому, польські законодавці розглянуть проект змін у Кримінальному кодексі. Депутат Сейму Ельжбета Якуб’як вважає, що потрібно змінити ті статті польського Кримінального кодексу, в яких сказано про відповідальність за публічну зневагу до президента країни.

Вона переконана: «Цей запис є тільки для того, щоб спричиняти сенсації. Насправді він нікого не захищає. Не захищає мене, не захищає президента, хіба що дозволяє чиновникам або таким спецслужбам, як Агентство внутрішньої безпеки, займатися діяльністю, що не міститься в межах пристойності».

Те, що питання змін в Кримінальному кодексі країни стане предметом обговорення у Сеймі, підтвердив спікер польського парламенту Ґжеґож Схетина. Він назвав інтернет «оазою безмежної свободи слова». Водночас голова парламенту наголосив, що коментарі на блозі студента були надто агресивні, тож потрібно «знати міру».

Поки політики дискутують про межі свободи слова та ймовірні зміни у законодавстві, польська прокуратура вивчає речові докази, вилучені у студента під час обшуку. Статтями польського Кримінального кодексу, які інкримінуються підозрюваному, передбачене покарання позбавленням волі на термін до трьох років.