Європа побоюється нових «чорнобилів» та «фукуcім»

Брюссель – Європа докорінно переглядає своє ставлення до атомної енергетики. Ядерна криза, яку після руйнівного землетрусу переживають японці, з новою силою відновила давні дискусії між прихильниками атомної енергії й тими, що її критикують. Тим часом європейці готуються до тестування своїх АЕС, щоб переконатися, чи вони вистоять, якщо стануться потужні землетруси, повені або ж авіаційні удари чи кібернетичні атаки.
Японська Фукусіма нагадала світові про жахливі події 25-річної давнини у Чорнобилі. Як наслідок, небезпека повторення чогось подібного на європейському континенті серйозно вплинула на думки політиків, вчених та й загалом на громадську думку Заходу щодо атомної енергетики.

Тим часом плани переходу на інші види енергії можливі тільки у далекій перспективі: скажімо, у Бельгії, де понад половина всієї енергії надходить із двох місцевих АЕС, про можливість їхнього закриття найближчими роками не йдеться.

«У нас є рішення, ухвалене у 2003 році, про відмову від атомної енергії, – каже бельгійський міністр з питань клімату й енергетики Поль Маньєт. – Із цим принципом завжди всі були згодні. Попередні уряди говорили про графік та раціональність термінів (переходу на інші види енергії). А наступний уряд повинен знову повернутися до дебатів та розглянути всі параметри, а саме: безпеку станцій, безпеку постачань і вплив на економічний баланс країни».

Зауважимо, що вже більш як півроку Бельгією керує тимчасовий уряд, а про створення нового поки що також мова не заходить.

Відмова від АЕС спричинить подорожчання енергії

Тим часом навіть прості підрахунки свідчать: закриття АЕС призведе до значного подорожчання енергії для підприємств та простих споживачів, пояснив Радіо Свобода Етьєн де Калате, незалежний брюссельський експерт з економічних питань.

«Ядерний сектор має деякі переваги, – погоджується він. – Але не треба бути наївними: заміна атомної енергії на іншу нам дорого коштуватиме. Тому в енергетичній сфері найкращим рішенням буде не лише відмова від АЕС, але й скорочення споживання енергії».

Тим часом «антиатомні» настрої в Європі наростають. Німеччина вдалася до радикальних кроків – закрила сім найстаріших реакторів. Найзавзятіший супротивник атомної енергетики – Австрія – закликала до ретельних перевірок всіх європейських станцій, особливо на випадок землетрусів.

Цікаво, що найнебезпечніший регіон Європи із сейсмічної точки зору –
Італія, де у минулому столітті відбулися два руйнівні землетруси. Але найбільше тут критикують стару, 40-річну атомну станцію, що розташована неподалік іспанського міста Більбао. Через те, що на ній використаний реактор такого ж типу, як і в Японії, її вже охрестили «європейською Фукусімою».

«Без паніки, але й без применшення серйозності проблеми» – комісар

На початку тижня Європейська комісія та Рада Євросоюзу отримали згоду чільників енергетичної сфери країн ЄС на ретельні перевірки всіх існуючих АЕС. Тести мають здійснити до кінця цього року.

«Випробування стосуватимуться різних типів реакторів, – каже комісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер. – Враховуватимуться можливі непередбачувані ситуації. А на основі результатів тестувань слід розробити рятувальні плани на кожен вид існуючих небезпек, включно з авіаційними нападами та кібернетичними атаками».

У перебігу позачергового саміту міністрів енергетики, операторів цього ринку та представників атомної сфери наголошували, що всі тести та їхні результати повинні бути чесними й прозорими.

Поміж іншим, єврокомісар Еттінґер відреагував на закиди, зокрема, з боку Франції, що, мовляв, його заяви дестабілізують фінансові ринки. Йдеться про те, що після нещодавньої низки вибухів на японських АЕС Ґюнтер Еттінґер назвав це «апокаліпсисом».

«Я не хотів зчиняти паніки, – зауважив у відповідь єврокомісар, – але й не відмовляюся від применшення серйозності того, що там діється».

Безпеку атомних станцій, що належать 14 країнам Євросоюзу, мають намір обговорити наприкінці тижня лідери держав та урядів ЄС, що збираються у Брюсселі на черговий саміт.