«Одісеєва зоря» над Лівією

Літак Збройних сил Великої Британії

Нью-Йорк – Авіація і військово-морські сили Європи та Сполучених Штатів здійснюють широку спільну операцію над Лівією. Мета операції – змусити війська диктатора Муаммара Каддафі припинити воєнні дії проти повстанців і мирного населення країни. Союзники бомбардують лівійські зенітні батареї, інші засоби протиповітряної оборони, щоб, згідно з резолюцією Ради безпеки ООН, закрити повітряний простір Лівії для бомбардувальників військ Каддафі. Зі свого боку, диктатор заповідає тривалу війну.
У спільній операції під кодовою назвою «Одісеєва зоря» беруть участь кораблі й літаки п’ятьох держав: Франції, Великої Британії, Канади, Італії та Сполучених Штатів. Очікують, що до коаліції можуть приєднатися деякі арабські країни, які схвалюють і підтримують дії союзників.

Участь Сполучених Штатів, як підкреслив президент Барак Обама, має обмежений характер і виключає застосування сухопутних військ.

«Ми не можемо стояти осторонь у той час, як тиран каже своєму народові, що пощади не буде і його війська посилюють наступ на Бенгазі й Місурату, де мирні люди наражаються на жорстокість і загибель від рук власного уряду. Отож ми кажемо чітко: (такі) дії мають наслідки, і наказ міжнародної спільноти мусить бути виконаний. Це і є причина створення коаліції», – заявив Обама.

Координовані повітряні удари


Американські та британські кораблі й підводні човни випустили понад сто крилатих ракет системи «Томагавк» по засобах протиповітряної оборони навколо лівійської столиці Тріполі й міста Місурата. Американські бомбардувальники Б-2 скинули 40 бомб на лівійській військовий аеродром. Французькі реактивні винищувачі нищили танки й бронетранспортери урядових військ навколо міста Бенгазі, в якому закріпилися повстанці. Сполучені Штати поки що здійснюють керівництво воєнною операцією, найбільшою від початку війни з Іраком 2003 року.

Разом з тим американці заповідають, що найближчими днями воєнні дії очолить коаліційне командування. Франція й Велика Британія відіграли провідну роль у вимогах міжнародного втручання у Лівії.

Це втручання наспіло після народних заворушень, які тривали понад місяць. Союзники сподіваються, що операція «Одісеєва зоря» послабить режим Каддафі такою мірою, що дасть змогу опозиції усунути диктатора від влади.