Київська електричка стане продовженням метро

Київ – 14 березня столична кільцева електричка здійснила перший пробний рейс. Вона ходитиме нинішнім залізничним кільцем Києва від початку вересня і має стати четвертою наземною гілкою метро, заявив під час тестового рейсу віце-прем’єр Борис Колесніков. Кільцевий маршрут майже вдвічі зменшить навантаження на гілки метро в Києві. Однак він створить певні труднощі для руху вантажних потягів, відзначають в «Укрзалізниці».
Проїхати з одного кінця Києва в інший можна буде щонайбільше за 55 хвилин – це стане можливим уже у вересні, завдяки появі нового кільцевого маршруту міської електрички. На сьогодні столиця має лише один короткий маршрут міської електрички, який сполучає станцію метро Петрівка і житломасив Троєщина.

Запустити цей проект уряд та міську владу Києва змусили соцопитування, за якими пересічний киянин їде на роботу понад годину, заявив під час тестового рейсу віце-прем’єр-міністр інфраструктури Борис Колесніков.

«Сорок відсотків киян їдуть на роботу понад годину, 20 – більш ніж півтори години. Тому наша задача – об’єднати станції метрополітену й зупинки транспорту за рахунок залізниці. У проекті є 19 станцій, з них 12 будуть запущені у вересні. Електрички ходитимуть з інтервалом 7-10 хвилин, потенціал міської електрички сягає 200 тисяч пасажирів на день», – прогнозує Колесніков.

Кільцеве «наземне метро» коштуватиме 180 мільйонів

Олександр Попов
Борис Колесніков повідомив, що вартість проїзду електричкою визначать у межах 2-3 гривень і інтегрують цей маршрут у систему метрополітену. Спочатку в кільцевому маршруті буде 12 станцій, а навесні наступного року їх має бути вже 19, мовиться у проекті розвитку міської електрички.

Цього року 4 реконструйовані електропоїзди для цієї наземної гілки метро має виділити «Укрзалізниця», ще 4 має закупити київська міська влада, розповів голова КМДА Олександр Попов.

«Звертаємося до залізниці, щоб там зробили реконструкцію, на цьому етапі нас це задовольнить. Ми великі проекти не можемо реалізовувати без підтримки уряду. Сьогодні така підтримка є», – резюмує керівник київської міської влади.

Загалом проект оцінюють у 180 мільйонів гривень, третина із цих коштів має надійти до початку осені.

Залізничники згодні надати електрички та свою мережу для курсування кільцевої електрички. Однак це призведе до відчутних змін у русі звичайних поїздів, які проходять крізь київське кільце, повідомив Радіо Свобода керівник «Укрзалізниці» Михайло Костюк.

«Звичайно, вплине. І це не є таке просте питання. Тут продовжують ходити вантажні поїзди, і графік міської електрички їм не повинен заважати.

– Чи можливо пустити вантажні потяги вночі?

– Доведеться. Вдень вони кільцем не ходитимуть – іншого виходу в нас немає».

Розробники проекту розраховують, що кільцевий маршрут майже удвічі знизить навантаження на метро, повністю усуне тисняву у години пік і навіть дещо зменшить потоки автівок у центрі столиці до початку чемпіонату Європи з футболу.

Про підготовку кільцевого маршруту електрички у Києві влада говорила упродовж кількох останніх років. Однак щоразу проект з різних причин відкладали.