Українське законодавство не сприяє відновлюваним джерелам енергії

Київ – В Україні практично не виконується урядова програма енергоефективності. Лише близько 1 відсотка енергії у державі виробляється з відновлюваних джерел. Водночас урядова програма передбачає, що вже у 2015 році такої енергії має бути не менше як 10 відсотків. Міжнародні інвестори зацікавлені розвитком цього сегменту ринку на території України, але, здебільшого, перебувають у позиції вичікування, переконують експерти.
В Україні більше ніж достатньо сировини, а у світі достатньо і технологій, і грошей, каже представник Міжнародної торгової палати Дарина Ревіна. За її словами, темпи розвитку ринку відновлюваних джерел енергії та цікавість до нього міжнародного бізнесу дозволяють розраховувати на те, що Україна може отримати інвестиції в обсягах, достатніх для виконання урядової програми.

«Зараз ми перебуваємо на етапі зародження цього ринку. Серйозні інвестиції стоять на порозі і чекають. Близько сотні іноземних компаній чекають, коли буде повністю підготовлена законодавча база. Не тільки первинна, а й вторинна законодавча база, щоб вони могли комфортно почуватися на ринку», – зазначила експерт.

За словами Дарини Ревіної, іноземні інвестори зацікавлені у тому, щоб в українському законодавстві з’явилися чіткі визначення щодо «біомас», із яких виробляється енергія. Адже нині існують технології виробництва електроенергії з тирси, соломи або відходів тваринництва, а закон не конкретизує, з яких речовин має вироблятися енергія, яку держава має викуповувати за так званим «зеленим тарифом», тобто дорожче, ніж зазвичай.

Достатньо чинних законів – Кінах

Бізнес значно легше йтиме на інвестування енергетичних програм, якщо «зелені тарифи» будуть визначатися конкретно для кожного проекту і ще на стадії розробки-бізнес плану. Утім, парламентська більшість не готова до внесення відповідних змін до законів.

Чинні норми законодавства забезпечують усі можливості для інвестування в енергоефективність в Україні, заявляє заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.

«Сформовано достатньо ефективне законодавство. Починаючи з того, що у податковому кодексі напрямки, що стосуються відновлюваних джерел, звільняються від оподаткування прибутку, звільняються від стягнення ПДВ, застосовуються мінімізовані митні ставки при імпортуванні відповідного інвестиційного обладнання. Для того, щоб ці програми працювали і дали можливість залучати необхідні інвестиції, повинна працювати чітка і прозора система державного управління», – наголосив Кінах.

Влада захищає інтереси монополістів газового ринку – Гудима

Натомість в опозиції вважають, що чинна влада лобіює інтереси великого бізнесу, який працює на енергетичному ринку України. Парламентська більшість умисно працює на cтримання розвитку технологій енергозбереження, заявив Радіо Свобода член комітету з паливно-енергетичного комплексу, народний депутат від «БЮТ-Батьківщини» Олександр Гудима.

«Із боку проурядової коаліції існує величезний спротив. Справа у тому, що для найбагатших людей у державі, тих, які видобувають газ та вугілля, невигідно, щоб існувало законодавство, що дозволить іншим інвесторам створити альтернативу. Їм вигідно збільшувати імпорт російського газу, продавати його на ринку України, бо вони монополісти, заробляти на ньому фантастичні прибутки. При нинішній владі інвестори не прийдуть», – каже Гудима.

Нині законодавчі норми про «зелений тариф» на практиці можуть бути застосовані до електроенергії, виробленої за допомогою вітру або сонця, відзначають експерти. Водночас у разі виробництва за рахунок спалювання сміття, що надактуально для України, електроенергію можна продавати лише на загальних підставах.