Росія хвалиться покращенням відносин із Заходом

Сергій Лавров

Прага – Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров під час своєї щорічної прес-конференції у Москві звернув увагу на покращення стосунків Росії із Заходом та зауважив, що, на його думку, на це не вплинуло міжнародне обговорення нового судового вироку колишньому олігархові Михайлу Ходорковському. Лавров також попередив, що без Росії, як «рівноправного партнера», не може бути ніякої європейської безпеки.
За словами керівника МЗС Росії, у світі з’явилося все більш стійке бажання до мирного розвитку і це призвело до більшої співпраці і меншої конфронтації, так званої «нової парадигми у міжнародних відносинах».

«Зрозуміло, що не всі готові до цих змін, хтось розгубився, хтось намагається ці зміни загальмувати. У цілому тут проявляється неоднозначність і багатоманітність того, що відбувається на міжнародній арені», – зауважив Сергій Лавров.

Він назвав стосунки Росії і США чи не головним фактором поліпшення міжнародної ситуації. «Все-таки нас із США сьогодні об’єднує більше, аніж роз’єднує. І будемо виходити з того, що ця об’єктивна реальність не стане жертвою якихось кон’юнктурних, політичних маневрів», – сказав міністр.

Ця риторика глави МЗС Росії явно відрізнялася від попередніх років, коли Сергій Лавров накидався на Захід із різкими обвинуваченнями. Початок перезавантаження стосунків США з Росією при президентові Обамі відіграв тут чималу роль.

Лавров також детально зупинився на стосунках Росії з НАТО та їхній активізації після тривалого «замороження» внаслідок вторгнення Росії в Грузію у 2008 році. При цьому він наголосив, що без Росії, як рівноправного партнера, не може бути «ніякої системи європейської безпеки». Хоча критики вважають, що пропозиції Росії у цьому напрямку направлені на підрив НАТО та ОБСЄ.

Лавров відкинув усю критику

Лавров відхилив критику Німеччиною та іншими на Заході непоступливості Росії у Придністров’ї, але не виключив входження Росії у створювану США систему ПРО.

Сергій Лавров також обвинуватив прагматично налаштованих лідерів Заходу в упередженості та нерозумінні «справи Ходорковського». Хоча Шведський арбітражний суд сьогодні постановив, що державне поглинення нафтової компанії Ходорковського «ЮКОС» було «незаконним», зауважив він.

У відповідь на широку критику у світі проявів авторитаризму в Росії, Лавров намагався стверджувати, що Росія посилила співпрацю з громадянським суспільством. Лавров також відповів на критику у Польщі висновків Москви щодо катастрофи літака під Смоленськом і попередив про неприпустимість «набувати на цьому політичний капітал». Глава МЗС Росії також всіляко виправдовував ліквідацію української автономії в Росії і обшук української бібліотеки в Москві.