Близько мільйона ялинок планують продати в Україні до новорічних та різдвяних свят. Про це повідомили у Держкомітеті лісового господарства. У ньому також запевняють: без шкоди для зелених насаджень можна було б продати до п’яти з половиною мільйонів ялинок.
Загальна площа ялинкових плантацій в Україні – близько 5 тисяч гектарів.

Ціни на ялинки визначає кожне лісове господарство окремо, вони залежать від попиту.

А з пропозицією все гаразд, запевняють у Держлісгоспі.

«Я не хочу висіти на трупі»

Роздрібні ціни на ялинки (якщо брати середні по регіонах) є такими: дерево заввишки до метра може обійтися у 50 гривень, двометрова «лісова красуня» – понад 100. Охочим купити сосну вище чотирьох метрів доведеться викласти з кишені до тисячі гривень.

Тим часом у Дніпропетровську в моді штучні ялинки. Принаймні, у цьому запевняють активісти екологічних організацій. Вони пішли в маси, щоб привернути увагу до проблеми вирубування ялинок. На соснах і ялинах, що ростуть в обласному центрі, екологи розвішують кульки з написом «Я не хочу висіти на трупі», розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода.

Крім того, оборонці ялинок обходять школи і дитсадки та показують дітям фільм про шкоду вирубування хвойних і пояснюють, чому живі ялини не повинні «вмирати» у квартирах. Найчастіше, кажуть, ялинку купують дорослі – з примхи дітей. «Навряд чи можна вважати використання живого організму, зрубаного під корінь, символом свята. Це невігластво певним чином. Не може бути свята при мертвому – це все одно, що прикрашати покійника», - говорить голова обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Юрій Грицан.

Дніпропетровщина є одним із промислово навантажених регіонів України, в якому суттєво бракує лісів. Показник площ зелених насаджень у кілька разів нижчий за норму. Між тим, на стихійних ялинкових базарах щороку збувають до 50 тисяч незаконно зрубаних хвойних дерев. Продають від 30 гривень за штуку. Вберегти зелені красуні від браконьєрів важко, кажуть у дніпропетровському лісгоспі: всі хвойні насадження оточені населеними пунктами. На територію може зайти хто завгодно і звідки завгодно. Спійманим на гарячому крадіям доводиться платити штраф, але це мізер у порівнянні із зусиллями на вирощування дерев, каже головний лісник дніпропетровського лісгоспу Володимир Приходько. «Штраф за вирубування дерев становить 170 гривень, а щоб виростити одну ялинку, треба не менше 800 гривень».

Лісові браконьєри

Як відрізнити «легальну» ялинку від «нелегальної», розповів Радіо Свобода
прес-секретар Держлісгоспу України Андрій Солімов. «Для того, щоб купити легальну ялинку, треба дивитися на відпускні документи, товарно-транспортну накладну та деякі інші документи. На ялинці має бути клеймо лісництва, де була закуплена ялинка», - пояснив він.

Держлісгосп сформував на початку грудня понад дві з половиною тисячі рейдових бригад для боротьби із незаконними передноворічними вирубками ялинок. До їхнього складу увійшли лісівники, міліціонери і представники Мінприроди, розповів Андрій Солімов. І браконьєрам, яких спіймають, загрожують не лише штрафи. «Що стосується штрафних санкцій за нелегальні заготівлі ялинок, то, по-перше, Адміністративним кодексом передбачені штрафи від 2 до 10 неоподаткованих мінімумів. Але ця сума виходить дуже мала, тому Кабінет Міністрів минулого року запровадив відшкодування нанесених збитків лісу і лісогосподарським підприємствам. І тут уже сума може доходити до 1607 залежно від стовбура зрубаної ялини». Торік «лісові браконьєри» незаконно вирубали близько восьми з половиною тисяч ялинок. Сума відшкодувань сягнула близько двох мільйонів гривень.

Еколог Володимир Борейко говорить, що в Україні до 15 відсотків території вкриті лісами, а в державах ЄС – до 30 відсотків. При цьому в Європі Новий рік святкують зі штучними ялинками, а в Україні триває вирубка. «Наша держава дуже погано охороняє ліси. У нас мільйон ялинок, сосен, смерек вирубуються офіційно, плюс ще й неофіційно – десь півтора мільйона. Минулого року, наприклад, затримали 2 000 браконьєрів, не думаю, що цього року буде 6 чи 7 тисяч. Справа в тому, що затримати браконьєра з ялинкою в лісі практично неможливо. В іншому випадку, затримувати їх можна ще на цих ялинкових базарчиках, де вони продають дерева. Та це вже справа міліції, а вона цим не займається, бо міліціонери отримують у браконьєрів безкоштовно ці ялинки для своїх хатинок».

Альтернатива живій ялинці

Тим часом штучна ялинка середнього розміру коштує близько ста гривень – приблизно удвічі дорожче, ніж жива. А мініатюрне пластмасове деревце довжиною 20 сантиметрів можна придбати і за 20 гривень. Тим же, хто забажає придбати штучну лісову красуню заввишки два метри, доведеться викласти з кишені понад сімсот гривень.

До захисників природи долучились і дизайнери та флористи – вони пропонують купу ідей новорічних святкувань без живого деревця: можна зробити дідуха з соломи та колосся, скласти «ялинку» із купи барвистих подушок, нанизаних на каркас, скрутити «сосонку» з паперу, подарункових коробок, тканини, стрічок, прутиків. Дизайнер Михайло Чудновець вигадав і зробив новорічну красуню з опалих гілочок, вмочених у віск з ваніллю та корицею. Ще одним варіантом є ялинка із сухоцвіту або інших натуральних матеріалів, яка також може зберігатися не один рік.

Ще один варіант вирішення «новорічної ялинкової проблеми» - живі ялинки в горщиках. Вони коштують дорожче, ніж просто живі – метрова обійдеться у приблизно 300 гривень. Однак після свят її не треба викидати. А коли мине зима - можна пересадити в землю.