США та Євросоюз засуджують репресії в Білорусі

Нью-Йорк – Державний департамент Сполучених Штатів опублікував спільну з Європейським Союзом заяву з приводу масових арештів активістів білоруської опозиції. Гілларі Клінтон і Катрін Аштон наголошують у спільній заяві, що методи проведення виборів і події після них «є кроком назад у розвитку демократичного врядування і поваги до прав людини у Білорусі».
Опублікована у Вашингтоні спільна заява містить заклик до білоруської влади звільнити учасників стихійної демонстрації, які протестували проти фальсифікації результатів президентських виборів.

Згідно з підробленими, як стверджує опозиція, результатами виборів, 80 відсотків виборців нібито проголосували за переобрання президента Олександра Лукашенка. Білоруська міліція застосувала насильство й масові арешти демонстрантів. Лідерів опозиції, включно з президентськими кандидатами, побили й заарештували в перебігу розгону демонстрації.

Протест з цього приводу підписали Гілларі Клінтон, державний секретар Сполучених Штатів, і Катрін Аштон, верховний представник ЄС із закордонних справ.

«Сполучені Штати та Європейський Союз повторюють свій заклик негайно звільнити президентських кандидатів і понад 600 демонстрантів, заарештованих після президентських виборів у Білорусі», – мовиться, зокрема, в документі.

Клінтон й Аштон наголошують у спільній заяві, що методи проведення виборів, а також подальші події «є кроком назад у розвитку демократичного врядування і поваги до прав людини у Білорусі».

Остання диктатура в Європі

Варто зауважити, що останніми роками США та Євросоюз, прагнучи сприяти прогресові щодо прав людини, істотно пом’якшили санкції проти режиму Олександра Лукашенка, що має репутацію останньої диктатури в Європі. Євросоюз скасував заборону на в’їзд білоруських урядовців. Зі свого боку, Сполучені Штати зупинили замороження активів двох дочірніх компаній білоруського державного хімічного концерну «Белнафтахім».

У заяві США та Євросоюзу наголошується, що «без істотного прогресу» щодо норм демократії та поваги до прав людини «стосунки (з Білоруссю) не поліпшаться... Саме на такому тлі, – мовиться в документі, – ми будемо оцінювати подальші дії Білорусі щодо поточної ситуації. Ми враховуватимемо подальший хід подій, переглядаючи наші відносини з Білоруссю».