На Харківщині не будуватимуть придорожні готелі до Євро-2012

Харків – На Харківщині вирішили не будувати придорожні готелі під Євро-2012. Замість цього станції технічного обслуговування забезпечать необхідною інфраструктурою, зокрема обладнають душовими кабінами та поставлять міліцейські патрулі. Такі плани озвучив глава Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін під час наради щодо розвитку дорожньої інфраструктури області в рамках підготовки до Євро-2012.
Як наголосив голова обласної адміністрації Михайло Добкін, інфраструктуру доріг Харківщини треба розбудовувати не лише під футбольних уболівальників, а, перш за все, під українських далекобійників.

«Як засвідчує практика, водії в нашій країні полюбляють ночувати у машинах, які пристосовані для цього. Тому будівництво навіть невеличких мотелів не доцільне. Туалет, душова, кав'ярня, де можна поїсти, і обов'язкова охорона, щоб ніхто їх не тривожив і не зазіхав на їхній вантаж», – сказав Добкін.

Державтоінспекція не проти охороняти спокій водіїв на спеціально відведених майданчиках. Натомість просить фінансової допомоги в облаштуванні окружної дороги камерами відеоспостереження.

Придорожні готелі: плюси і мінуси

Придорожні готелі – норма для Америки та Європи. Тут можна переночувати і отримати необхідні зручності за мінімальну плату, каже Зоя Борисенко, що працює у туристичному бізнесі. За її словами, вони б чудово сприяли розвитку туризму в області.

«Вони (придорожні готелі), перш за все, цікавлять людей, які подорожують на автомобілях. І якщо такі люди приїжджають до Харкова, то, звичайно, придорожні готелі мають мінімальний перелік послуг і не дуже дорогі, думаю, що потрібні. У Європі це готелі з мінімальними зручностями. Душ, туалет, маленька кімната і можливість поснідати», – каже представник сфери туризму.

Однак, таким маленьким готелям не довіряє керівництво області, яке побоюється, що після Євро-2012 такими послугами в Україні ніхто не користуватиметься. Так само як і паркінгами, які за вимогами УЄФА планують винести за місто, щоб розвантажити центр і позбутися заторів. Щоб такі майданчики в подальшому не простоювали без діла, їх пропонують використовувати як ринки. За задумом чиновників, торгувати тут зможуть ті селяни, які зазвичай пропонують сезонні фрукти та овочі просто вздовж трас.

Рекламні конструкції? Шумопоглинаючі парканикраще

Мізкують посадовці і про естетичний вигляд доріг до Чемпіонату Європи з футболу. Зокрема, планують прикрити рекламними конструкціями кооперативні гаражі вздовж окружної дороги, яку лише місяць тому відкрили після реконструкції в рамках програми підготовки до Євро. Саму дорогу планують утримувати за рахунок надходжень від розміщення реклами. Рекламні конструкції мають послужити як шумопоглинаючі паркани.

Фахівець туристичного бізнесу Зоя Борисенко від такої ідеї не в захваті. Каже, що рекламні щити не можуть замінити спеціальних парканів, якими обладнані європейські дороги. Ці подвійні стіни не на словах, а реально захищають навколишні населенні пункти від пилу, бруду та викидів.