Грузія виходить із корупційної трясовини

Прага – На відміну від України чи Росії, Грузія може пишатися суттєвим зменшенням рівня корупції. Про це говорять не лише грузинські урядовці, ці дані підтверджує звіт міжнародної неурядової організації Transparency International, який оприлюднили в четвер у Берліні. Але навіть ті, хто аплодує грузинам за досягнення, попереджають, що їм ще рано спочивати на лаврах.
Поява автоінспекції не так давно змушувала грузинських водіїв нервувати. Тепер пересічні грузини, такі як тбілісець Шалфа, цілком задоволені своїми правоохоронцями.

«Все справді поліпшилося. Патрульні офіцери не беруть хабарів. Одного разу вони навіть допомогли мені поміняти колесо, щоб я міг їхати. Хіба може бути щось краще?» – тішиться тбіліський водій.

Ця бувальщина далеко не випадковість, підтверджує Transparency International.

«Немає іншої такої країни, де б люди тепер бачили таке суттєве зменшення рівня корупції. Гадаю, що це доказ того, що зусилля грузинської влади у боротьбі з хабарництвом є дуже успішними», – каже Метіус Гутер, старший аналітик цієї міжнародної неурядової організації в Грузії.

За даними опитування Transparency International, в решті світу корупція стає поширенішою. Майже три чверті жителів Європейського Союзу вважають, що рівень корупції за останні три роки зріс. Так само вважають тридцять відсотків українців.

Разюче інакша картина в Грузії. Там майже 80 відсотків людей помітили зменшення рівня корупції і так само позитивно оцінюють зусилля влади у протидії хабарникам. І лише три відсотки грузинів упродовж останнього року давали комусь хабарі.

Те, що в Грузії тепер легко займатися бізнесом, відзначають і міжнародні банківські установи: Європейський банк реконструкції та розвитку і Світовий банк.

Влада піарить досягнення на телеканалах

Для президента Міхеїла Сакаашвілі найновіший звіт Transparency International – це, безперечно, добра новина, на відміну від останнього рейтингу американської неурядової організації «Дім Свободи». За ним Грузія скотилася за рівнем демократії до гіршої позиції, ніж за часів попередника Саакашвілі – колишнього президента Шеварнадзе, якого усунули від влади під час Революції троянд.

Але навіть ті, хто вітає успіхи офіційного Тбілісі, вважають, що поки рано називати Грузію вільною від корупціонерів. Судова гілка влади і політичні партії залишаються нереформованими. Оглядачі також сперечаються, чи можна назвати прозорими останні конкурси з проведення національної лотереї та надання монопольних прав інтернет-провайдеру «Кавказус-онлайн».

Інші критики кажуть, що переважна більшість грузинів отримує інформацію з телеканалів, на яких грузинська влада має можливість активно пропагувати свої досягнення.

Але навіть найбільші скептики визнають суттєві зрушення у щоденному житті грузинів і сумніваються, що хабарництво може скоро повернутися до попереднього рівня, хто б не прийшов до влади у Тбілісі.