Саміт в Астані намагається відродити ОБСЄ

Прага – Світові лідери зібралися у середу в Астані на дводенний саміт Організації з безпеки і співробітництва у Європі, куди входять 56 держав з різних континентів. Головні питання порядку денного – війна в Афганістані, міжетнічне насильство у Киргизстані та регіональні конфлікти, такі як Нагірний Карабах і Придністров’я. Востаннє лідери ОБСЄ збиралися 11 років тому, в столиці Казахстану також обговорюють майбутні завдання організації. Україну представив Президент Віктор Янукович.
Дмитро Медведєв
Останнім часом деякими принципами ОБСЄ нехтували, а брак довіри між членами організації обмежував її можливості реагувати на кризи, визнав в Астані генеральний секретар ОБСЄ Марк Перрен де Брішамбо.

ОБСЄ має відігравати активнішу роль у запобіганні воєн та розв’язанні конфліктів, визнали державний секретар США Гілларі Клінтон та президент Росії Дмитро Медведєв.

Російський лідер закликав модернізувати ОБСЄ, яка, за його словами, почала втрачати свій потенціал. «Можливо, найважливішою є розробка єдиних принципів розв’язання конфліктів і дотримуватися їх треба в усіх кризових ситуаціях», – сказав Медведєв.

Гілларі Клінтон
Гілларі Клінтон
вважає, що останні конфлікти на Кавказі і в Середній Азії доводять, що ОБСЄ повинна мати додаткові повноваження.

«Підбадьорює те, що Росія також визнає те, що треба поліпшити існуючий механізм, і ми працюємо над тим, щоб знайти структуру, яка надаватиме своєчасні неупереджені звіти ОБСЄ під час кризових ситуацій, таких як у Грузії й Киргизстані», – зауважила Клінтон.

Прямо не згадуючи Росії, але натякаючи на неї, американський дипломат також розкритикувала те, що місія ОБСЄ не змогла працювати в Грузії. Шкода, коли учасник організації пропонує прийняти місію, а ОБСЄ не дають змоги відповісти, зазначила Клінтон.

Хамід Карзай
Через подібні суперечки між учасниками ОБСЄ виникають сумніви, чи ця структура зможе в Астані узгодити дієвий план на майбутнє.

Хоча Афганістан не входить до складу ОБСЄ, понад 40 учасників організації беруть участь у військових чи цивільних проектах у цій країні. Президент Афганістану Хамід Карзай в Астані привітав заклик США до активнішої ролі ОБСЄ і на афганських теренах.

«У той час, коли наш регіон наражається на міжнародний тероризм і кримінальні мережі, ми віримо, що крім двосторонньої співпраці між Афганістаном і трьома членами ОБСЄ, нашими сусідами, нам потрібно розвивати регіональну співпрацю, щоб досягти цілей ОБСЄ», – заявив Хамід Карзай.

Янукович бажає Лукашенкові перемоги

Віктор Янукович та Олександр Лукашенко
Україна, яка в 2013 році головуватиме в ОБСЄ, завдяки своєму позаблоковому статусу буде «чесним брокером», запевнив у своєму виступі на саміті Президент Віктор Янукович.

«Україна розглядає ОБСЄ як унікальну платформу для діалогу зі створення спільного простору рівної і неподільної безпеки. Простору, де конфлікти вирішуються виключно мирним шляхом, на засадах міжнародного права», – зауважив Янукович.

Крім участі в саміті, Президент України ще зустрівся в Астані зі своїм білоруським колегою Олександром Лукашенком і побажав йому перемоги на президентських виборах цього місяця.

Водночас Білорусь у середу оголосила про те, що до 2012 року позбудеться запасів високозбагаченого урану. Сполучені Штати привітали такий крок, адже він підвищить ядерну безпеку, та пообіцяли надати фінансову і технічну допомогу. Господар саміту ОБСЄ, Казахстан, уже завершив цей процес кілька тижнів тому. Цього року, раніше, про плани ліквідувати свої запаси високозбагаченого урану заявляла і Україна.

Саміт ОБСЄ в Астані триватиме до 2 грудня.