Росія допоможе НАТО в Афганістані?

Андерс Фоґ Расмуссен та Володимир Путін

Прага – Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен сподівається, що Північноатлантичний альянс зможе поглибити свою співпрацю з Росією у спільній боротьбі проти «Талібану» та «Аль-Каїди». Расмуссен очікує, що співпраця набуде конкретних рис після саміту НАТО в Лісабоні наступного місяця. За словами генерального секретаря альянсу, майбутня зустріч, на яку пообіцяв прибути президент Росії Дмитро Медведєв, має бути найважливішою з того часу, як НАТО і Росія встановили безпосередні зв’язки.
Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен вважає, що між Північноатлантичним альянсом і Росією відкривається велика дорога для подальшої співпраці.

«Ці стосунки вже набагато покращилися у порівнянні з тими, якими вони були рік тому. Я сподіваюсь, що ми разом зможемо зробити багато в таких питаннях, як Афганістан, протиракетна оборона, у протидії тероризму, поширенню наркотиків та піратству», – заявив нещодавно Расмуссен.

В інтерв’ю напередодні саміту, що має відбутися 19-20 листопада, генсекретар НАТО повідомив, що Сполучені Штати і Росія ведуть переговори про поставку 20 російських вертольотів для використання їх афганськими силами безпеки. Окрім цього, за словами Расмуссена, в Лісабоні обговорюватиметься можливість відправки до Афганістану російських військових пілотів, які б допомогли у навчанні афганських офіцерів.

Також, як зауважує британська газета «Ґардіян» з посиланням на західного дипломата, краще порозуміння між НАТО та Росією може допомогти покращити шляхи транспортування для місії в Афганістані територією як Росії, так і її центральноазійських сусідів, Киргизстану та Таджикистану.

Для альянсу цей шлях стає особливим зараз, бо транспортні конвої для міжнародних військ під командуванням НАТО зазнають нападів на території Пакистану, а політичні тертя між пакистанським урядом і альянсом нещодавно призвели до тимчасового закриття одного з головних пропускних пунктів.

Нині Росія дозволяє певну частину перевезень своєю територією, але обмежує види озброєнь при цьому. Альянс хотів би зняти ці обмеження.

Росія проти прямої військової участі в афганській кампанії

Як заявив російський міністр оборони Анатолій Сердюков, Москва має бажання допомогти НАТО в Афганістані. За його словами, виведення міжнародних військ під командуванням НАТО з Афганістану неймовірно змінило б розстановку сил у Центральній Азії.

З іншого боку, Росія й далі не налаштована брати військову участь в афганській кампанії. Після майже 10 років військової присутності в цій країні, між 1979-м та 1988 роком, яка коштувала Радянському Союзу близько 14 тисяч життів, кремлівське керівництво неодноразово заявляло, що про відправку солдатів до Афганістану не може бути й мови. Тож уся співпраця з альянсом має проходити поза територією Афганістану, наполягають у Москві.

Росія також має й інші побажання щодо НАТО. Як повідомляє російська газета «Комерсант», міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров уже звернувся до альянсу з проханням не розташовувати додаткові сили на територіях країн-нових членів НАТО.