Керівник Чечні Кадиров обіцяє боротися з викраденням наречених

Рамзан Кадиров

Прага – Традиція викрадення нареченої, яка вже була забута в модернізованому суспільстві Північного Кавказу, відродилася у потворних формах. Уряд президента Рамзана Кадирова обіцяє вжити найсуворіших заходів щодо викрадачів. За даними правозахисників, кожний четвертий шлюб у Чечні нині починається з викрадення. Але правозахисники вважають, що драконівські закони не змінять ситуації доти, доки не припиниться масове порушення прав жінок у суспільстві, що відбувається за потурання влади.
Президент Чечні Рамзан Кадиров обіцяє штрафувати викрадачів наречених сумою, що дорівнює 33 тисячам доларів і погрожує тюремним ув’язненням до 20 років у гірших випадках. До таких грізних заходів його спонукали випадки викрадення, які не лише стають частішими в Чечні, а й часто є насправді насильницькими, в результаті яких молоді жінки втрачають життя. Під час одного нещодавнього випадку четверо людей загинули, включно з молодою жінкою, коли викрадачі намагалися втекти від родини нареченої.

Голова правозахисної організації «Жіноча гідність» Ліпхан Базаєва говорить, що чеченські чоловіки часто вдаються до таких заходів, бо не хочуть витрачати час на те, щоб залицятися до дівчини.

«Вони завдають великого болю родині дівчини та їй самій. Це, може, звучить дуже романтично, і молоді люди думають, що це – «чеченська традиція», але насправді це не є жодна традиція», – наголошує Базаєва.

«Це жахливо впливає на фізичне і психічне здоров’я жінки»

Для традиційного чеченського суспільства, якщо дівчина провела ніч у будинку чоловіка, вона вважається «збезчещеною» і не може без ганьби повернутися до рідної домівки. Тож дівчина часто погоджується одружитися навіть із незнайомцем, щоб не ганьбити свою родину.

Проте, як зауважує Ліпхан Базаєва, чоловіки часто не розуміють, яку травму вони закладають в основу майбутньої родини. «Нова родина, до якої забирають молоду наречену, сподівається, що вона її прийме і буде жити нормально. Але ці родини не розуміють, як жахливо це впливає на фізичне і психічне здоров’я жінки», – зазначає Базаєва.

Правозахисники побоюються, що жодні тюремні строки і штрафи не відлякають викрадачів, якщо не зміниться атмосфера безкарності по відношенню до жінок у Чечні. Вони вказують на те, що жінку можуть образити на вулиці, вистрілити в неї фарбою з лялькової зброї, якщо на думку чоловіків, вона не достатньо скоромно вдягнута. Аналітики приписують це зростаючій ісламізації Чечні, що відбулася протягом двох війн та правління Рамзана Кадирова. Однак деякі ісламські клірики говорять, що викрадення не є частиною ісламської традиції.