Війна з пожежами: українська армія переможе?

Військові пожежники відпрацьовують ліквідацію пожежі на складі боєприпасів, 10 серпня 2010 року

Київ – Українські військові готуються гасити склади боєприпасів, на той випадок, якщо вони спалахнуть від спеки. На усіх них цілодобово чергують пожежники, та й солдати тренуються боротися з вогнем. На найбільших в Україні складах Центральної артилерійської бази пожежі імітують і гасять щотижня.
Українські збройні сили готуються до гасіння можливих пожеж на артилерійських складах.

Кожна військова частина має окремий протипожежний підрозділ. На Центральній артилерійській базі, окрім звичайних пожежних машин, до нього входить ще й два танки, обладнані водяною гарматою та ковшем для розгрібання палаючих снарядів. Такі танки, які не бояться fні бездоріжжя, ані вибухів палаючих снарядів, були б ефективними у гасінні сумнозвісних пожеж під Новобогданівкою у Запорізькій області та Лозовою на Харківщині. Щоправда, цій техніці понад 20 років, проте на навчаннях вона показала себе добре. На тривогу танки прибули за дві хвилини, і ще за 10 хвилин повністю загасили пожежу.

Солдати працювали так, неначе горять справжні снаряди, не зважали на глядачів, і тому мимоволі збили струменем води кількох журналістів.

Українські снаряди оберігають від вогню

Нині на українських складах посилений контроль: не дозволяють заносити ні сірника, ні сигарети, перевіряють усіх – від солдата до міністра. Що ж до спеки, то сучасне українське озброєння здетонувати від сонця не може, переконують фахівці. Проте на Центральній артилерійській базі є більше тисячі тонн старих боєприпасів, та кілька тонн димових снарядів, які здатні загорітися від сонячних променів. Їх зберігають окремо, і по частинах утилізують.

Теоретично, якщо ж головна артилерійська база вибухне – снаряди та ракети розлетяться на 15 кілометрів, зачеплять місто Умань та кілька сіл Черкаської області. Але цього не станеться, переконаний заступник головнокомандувача сухопутних військ України генерал-майор Юрій Толочний.

«Головна задача, поставлена Головнокомандувачем збройних сил – не допустити пожеж у військових частинах. Але якщо, не приведи Боже, якась позаштатна ситуація відбудеться – пожежні підрозділи збройних сил мають бути готовими діяти рішучо і локалізувати ці пожежі», – відзначає військовий керівник.

Водночас Юрій Толочний підтвердив той факт, що днями були невеличкі загоряння сухої трави на артилерійських складах під Новобогданівкою. Проте, за його словами, вогонь швидко загасили і до вибуху це не призвело.