Італійське паліо зникне вслід за каталонською коридою?

Сієна, площа Кампо – місце перегонів паліо

Рим – Досвід іспанської Каталонії, де нещодавно заборонили традиційну кориду, не проти перейняти деякі італійські посадовці. Міністр туризму Італії, дбаючи про туристичну привабливість країни, запропонувала переглянути доцільність народних забав за участю тварин. У центрі дискусії опинилися відомі кінські перегони паліо, які двічі на рік відбуваються у тосканському місті Сієна.
Італію за кордоном мають сприймати як країну, де люблять тварин і поводяться з ними відповідним чином, наголосила міністр Мікеле Вітторія Брамбілла. Тому так, як іспанський регіон Каталонія відмовився від традиційних боїв биків, Італія також може позбавитися якихось перегонів чи фольклорних традицій, що, на думку міністра, спотворюють імідж країни.

«Вважаю, що прекрасна країна Італія здатна приваблювати туристів іншими речами, а не жорстокими видовищами за участю тварин. Ми ж маємо народні гуляння з використанням коней, віслюків, свиней, гусей і голубів… Ці видовища не мають ніякого сенсу, від них можна відмовитися», – заявила міністр туризму.

Ідею привітала італійська Асоціація захисників тварин.

За словами міністра, створений спеціальний комітет для моніторингу масових гулянь із залученням тварин. Під приціл комітету потрапляють й історичні перегони коней у місті Сієна. Ця традиція зародилася у XIII столітті.

Не лише верхогони

Наступного понеділка на колоритній площі Кампо мають відбутися другі щорічні змагання паліо. Перед цим 10 контрад (автономних районів міста) представляють своїх вершників і проводять пробні заїзди, обираючи 10 найбільш підготовлених коней-учасників перегонів. Тактика проведення заїздів та хитромудрі тонкощі змагань зрозумілі лише учасникам та місцевим жителям. Паліо транслюють навіть на національному телебаченні.

На час перегонів до Сієни, яку вважають музеєм середньовічної архітектури, прибувають численні любителі змагань і просто зацікавлені туристи. Давня традиція не обмежується лише змаганнями на конях, а супроводжується барвистим оформленням міста, музикою і гастрономічними презентаціями області.

Тож місцева влада, захищаючи зі свого боку туристичний престиж регіону, категорично негативно відреагувала на заяви міністра Брамбілли. Міський голова Сієни Мауріціо Ченні звітував, що їхнє паліо проводиться відповідно до урядових норм і директив стосовно захисту тварин.

Сієна: коні не потерпають

Кожний кінь проходить ветеринарний огляд і взимку, і напередодні перегонів чи під час змагань на площі. Як стверджує мер міста, фізичний стан тварин та умови догляду за ними завжди під контролем.

А якщо пані міністр підтвердить свої висловлювання з приводу недбалої експлуатації тварин, тоді комуна міста Сієни захищатиме своє паліо у суді, підсумував міський голова.

На підтримку паліо у Сієні вже виступили й окремі політики з владної коаліції, відсторонившись таким чином від заяв міністра туризму.

Цікаво, що деякі мешканці Сієни не проти, щоб перегони таки скасували. Як вони кажуть, їхнє місто цікаве для масового туриста як один із культурно-історичних центрів регіону Тоскана, а паліо, мовляв, – то галас і забава тільки для обмеженого кола любителів.