В Україні квітне «чорний» ринок політичних партій

Київ – Експерти констатують: новий закон про місцеві вибори призвів до активізації продажу партій в Україні. Партії та їхні осередки, яким на момент виборів виповниться менше року, а також політичні блоки брати участь у виборах не зможуть. За партію з соліднішим віком охочим брати участь у передвиборних перегонах доведеться викласти від 150 тисяч до мільйона доларів – такі дані навели експерти, з якими спілкувалося Радіо Свобода. Пропозиції «продам-куплю партію» – з контактними телефонами і цінами – можна без перешкод знайти в мережі інтернет. Експерти ж кажуть, що для тих, кому уся партія не по кишені, продаватимуть навіть місце у списку висуванців.

«Якщо Ви збираєтесь купити політичну партію, ми допоможемо Вам. Пропонуємо політичну партію з відмінними документами та історією», – такими оголошеннями нині рябіє інтернет. Ціни високі. Адже сама реєстрація партії продавцям обійшлася в копієчку.

«Треба достатньо коштів, щоб створити партію під ключ або на продаж. Виходить в середньому 45-55 тисяч. Продають по 150-200 тисяч, – говорить політолог Віталій Кулик. – Але для того, щоб створити партію, необхідно мати ці 55 тисяч». Тому, наголошує експерт, налагодженого, легального ринку з продажу партій, як такого, в Україні немає. Ринок є нестійким і формується від виборів до виборів.

Раптово у кількох десятків партій змінилися назви і керівники – екс-голова КВУ


Про те, що ринок партій напередодні виборів у місцеві ради активізується, говорить і колишній голова Комітету виборців України, а тепер уже член партії «Єдиний Центр», Ігор Попов. «Корупційний політичний ринок зараз розквітнув. Трансферів уже зроблено на кілька мільйонів доларів. Запит на Мін'юст покаже, що раптово у кількох десятків партій змінилися назви, статути і взагалі все», – зазначає політик.

Один із яскравих прикладів блискавичної зміни назви, керівника і статуту спостерігався у партії «Нова Україна», яка була зареєстрована ще 14 березня 2005 року. Міністерство юстиції України повідомило, що назву партії змінено на «УДАР», а її очільником став Віталій Кличко, який є лідером блоку свого імені. Згідно з законом, висуватися від політичних блоків кандидати права не мають. А брати участь у місцевих виборах від політичної партії, якій уже 5 років, Кличко зможе без проблем.

Місця у списках висуванців від партії теж продаватимуть

Тим, кому партія не по кишені, але амбіції великі, половину місць у своїх списках пропонує партія «Єдиний Центр». Із закликами приєднатися до партії, щоб балотуватися за її списками, виступив новий член цієї політичної сили – Ігор Попов. За його словами, «Єдиний центр» пропонує стартувати до влади найкращим прогресивним представникам громад.

Політолог Віталій Кулик говорить, що нині дрібні партії будуть активно пропонувати місця у своїх списках без вступу у партію, адже це дозволяє закон, і це буде менше коштувати, ніж купівля партії. «Уже зараз ходять чутки про те, що деякі партії сконцентрували свою роботу на продаж висунення за їхніми списками, – зазначає експерт. – Лише формальні конференції, формальні протоколи, наявність печатки – і це дає можливість заробити декілька тисяч доларів чи гривень».

Водночас політолог Сергій Таран вважає спробу «Єдиного Центру» заманити до себе сильних кандидатів – рятівною для цієї партії. За словами політолога, якщо представник місцевої громади впливовий і сильний, він зможе виграти на виборах, незалежно від того, від якої партії він балотується. Адже, на думку експерта, численні опитування показують, що виборці не довіряють або довіряють людям, але зовсім не довіряють партіям.