Свита Путіна: Ми в Україні назавжди (європейська преса)

Прага – Європейські газети звертають увагу на українські контрасти, коли українська влада забороняє протести своїх громадян проти приїзду московського патріарха Кирила і дозволяє прибуття до українського Криму, разом російським прем’єром Путіним, мера Москви Лужкова, котрий раніше заявляв, що Севастополь є російським містом. А цього разу, приїхавши разом із Путіним, Юрій Лужков безапеляційно попередив українців, що «російський Чорноморський флот є в Севастополі назавжди». Газети також наголошують, що Володимиру Путіну також все дозволено, бо він не лише прибув на зустріч з російськими «байкерами» на українській землі, а й взяв із собою Лужкова, котрий ігнорує український суверенітет.
Польська «Ґазета Виборча» вважає, що Володимир Путін розхвалив десятьох російських шпигунів, викритих нещодавно в США, саме на території України не просто так. Видання наголошує, що «про свої розмови і співи з колишніми російськими шпигунами в США Путін з гордістю розповідав за межами Росії, у Форосі – курорті українського Криму, куди російський прем’єр прибув у суботу для розмови з Президентом Віктором Януковичем і для зустрічі з тисячами російських мотоциклістів, котрі з’їхалися під Севастополь». Газета зауважує, що Путін є членом московського братства мотоциклістів «Нічні вовки» і прибув для зустрічі з ними під український Севастополь у чорному одязі, на мотоциклі, а «шолом всупереч правилам дорожнього руху не одягнув». «Ґазета Виборча» звертає увагу на те, що Путін назвав російських мотоциклістів «братами», а їхнє заняття, «байкерство» – «найбільш демократичним».

Чеська «Лідове новіни» виділяє те, що Володимир Путін приїхав до українського Криму разом із мером Москви Лужковим, який відомий своїми антиукраїнськими заявами. І котрий цього разу, скориставшись нагодою дня російського флоту, прорік у Севастополі, що «російський Чорноморський флот є в Севастополі назавжди». Чеське видання наголошує, що за похвалами російських шпигунів російським прем’єром в українському Форосі, пішли заяви Лужкова, зустріч Путіна з байкерами під Севастополем, і це стало своєрідним продовженням «вихідних походеньок» глави уряду Росії в українському Криму. Чеська газета також зауважує, що Путін «шокував усіх, коли з’явився під Севастополем на триколісному мотоциклі, в стилі «Джеймса Бонда», в чорному одязі і чорних окулярах, заявивши, що мотоцикл є символом свободи.«І те, що сюди приїхало багато людей з цілої Європи, є символічним, свідчить про наше життя вже у спільному просторі».

Інша польська газета – «Жечпосполіта» – інформує, що Володимир Путін приїхав до українського Криму і зустрівся з українським Президентом, якому «мав за що дякувати», бо замість того, щоб російський Чорноморський флот покинув Севастополь у 2017 році, Янукович продовжив його перебування тут ще на 25 років, взамін на дешевший російський газ, який, правда, буде таким лише до 2019 року. Польське видання наводить тут слова експерта про те, що тривала розмова Путіна з Януковичем у Ялті про енергетику може означати також про «перехід під контроль Москви українських газогонів, української ГТС». «Жечпосполіта» додає , що «Путін приїхав до Криму також у зв’язку із зібранням під Севастополем православних російських мотоциклістів, яких благословив на цю акцію Московський патріарх Кирило». Газета звертає увагу і на присутність в російський делегації в Севастополі мера Москви Лужкова, відомого антиукраїнськими заявами. «Жечпосполіта» також зауважила, що українська влада у ці дні заборонила будь-які акції протесту проти візиту до України патріарха Московського Кирила.