Нова спроба зупинити вилив нафти у Мексиканській затоці

ЛІквідація нафтової плями у Мексиканській затоці, фото 28 червня 2010 року

Нью-Йорк – Нафтова компанія BP здійснює контрольне випробування нового пристрою, який мав би остаточно зупинити вилив нафти зі свердловини в океанському дні, на півторакілометровій глибині у Мексиканській затоці.
Вилив цей триває майже три місяці, відколи стався вибух нафтовидобувної платформи, що коштувало життя одинадцятьом робітникам. Аварія поблизу південного узбережжя Сполучених Штатів перетворилася на найбільшу екологічну катастрофу в історії Америки.

Нинішня спроба перекрити свердловину є вже четвертою. Сподіваються, що вона буде успішною.

На дні океану механічні роботи, керовані інженерами BP, у понеділок вночі 12 липня змонтували 40-тонний металевий ковпак. Ним мають перекрити трубу свердловини.

Контрольне випробування нового пристрою, який мав би остаточно зупинити вилив нафти
Зараз перевіряють рівень тиску всередині свердловини. Тест триватиме до 48 годин. Інженери з'ясовують, чи труба свердловини не має пошкоджень десь там нижче океанського дна. Якщо ні, то свердловину або цілковито перекриють ковпаком-заглушкою, або будуть випомповувати нафту до трюмів наливних танкерів на поверхні.

Компаня BP заздалегідь опублікувала заяву, мовляв, не очікуйте чуда, оскільки «ще ніколи досі заглушувальну систему ковпака не було застосовано на таких глибинах і за таких умов, отож її ефективність і здатність стримувати нафту й природний газ не можна гарантувати».

Водночас, компанія зазначає, що у будь-якому випадку вилив нафти буде остаточно заблоковано у серпні місяці, коли пробурять нову свердловину на глибині значно нижче океанського дна. Це відтягне всю нафту зі старої свердловини й покладе край виливу.

Кошти на ліквідацію наслідків – фінансова прірва

Поки що неможливо підрахувати навіть приблизно – скільки коштуватиме подолання наслідків екологічної катастрофи у Мексиканській затоці. Відомо лише, що очищення забрудненого довкілля триватиме роками, що йдеться про суми астрономічні і що значну частину видатків візьме на себе нафтова компанія.

BP, яка до 1999 року була відома як British Petroleum, але відтоді відмовилася від тієї назви й більше не вживає її – одна з найбагатших у світі компаній – виділила 20 мільярдів доларів на відшкодування збитків малих підприємств, але це лише невелика частка покриття видатків.

Перша леді США Мішель Обама зустрілася у штаті Флорида з мешканцями узбережжя. Вона, зокрема, сказала: «Нема сумніву, що нині важкий час для тих, хто живе чи працює на узбережжі. Ось чому мій чоловік (Барак Обама) і його адміністрація роблять усе можливе, щоб зупинити вилив зі свердловини, очистити забруднені місця, і зробити так, щоб компанія British Petroleum відповіла за всю шкоду, спричинену нею і за збитки, що їх зазнали люди».

Білий дім запровадив мораторій, тобто тимчасове припинення глибоководного буріння, але федеральний суд скасував заборону. Тепер уряд оголосив новий варіант мораторію.