Політизована виборча тиша у Польщі

Варшава – У п’ятницю в Кракові розпочалася зустріч на високому рівні міжнародної організації «Спільнота демократії». Упродовж трьох днів триватиме конференція, присвячена 10-річчю цієї організації. Участь у її роботі беруть понад 70 делегацій із різних країн світу. Серед високопоставлених гостей – колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт, голова Європейського парламенту Єжи Бузек. Завтра з Києва до Кракова має прибути чинний держсекретар США Гілларі Клінтон. Краківська зустріч у верхах відбувається напередодні польських президентських виборів.
«Спільнота демократії» – це міжнародна організація, що об’єднує понад 100 держав. Її завдання – поширення демократії та зміцнення демократичних установ у світі.

Організацію створено у 2000 році з ініціативи тодішнього міністра закордонних справ Польщі Броніслава Ґеремека та державного секретаря США Мадлен Олбрайт. Секретаріат та офіс «Спільноти демократії» розміщені у Варшаві.

Цьогоріч господарем високого форуму є польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський. Місцем проведення заходу обрали Краків, оскільки це, як пояснюють організатори, візитка Польщі.

До Кракова прибули міністри та віце-міністри закордонних справ із усіх континентів. Крім того, приїхали депутати парламентів, діячі впливових громадських організацій, а також молоді дипломати.

На думку Радослава Сікорського, краківська конференція – це найважливіший міжнародний захід у Польщі в поточному році. У рамках конференції відбудеться низка важливих двосторонніх зустрічей. Зокрема, Сікорський та Клінтон мають підписати додаток до польсько-американського договору про протиракетну оборону.

Крім того, США офіційно запросять Польщу до участі в американській ініціативі з видобування сланцевого газу. «Від імені польського уряду я прийму запрошення США до участі в глобальній ініціативі з видобування сланцевого газу, – заявив Сікорський. – До участі в цій ініціативі США запросили тільки чотири чи п’ять держав».

У Кракові також відбудуться двосторонні зустрічі і розмови. «Та передусім держсекретар США Гілларі Клінтон приїжджає до Кракова, щоб взяти участь у великій польській ініціативі і в найбільшій дипломатичній зустрічі цього року. «Спільнота демократії» – це важлива ініціатива Польщі, таким чином ми зміцнюємо марку нашої держави як такої, що любить свободу і вміє нею ділитися», – додав Сікорський.

Під час краківського форуму мають ухвалити дорожню карту діяльності міжнародної спільноти на підтримку демократії у світі. Одна з провідних тем конференції – загрози для демократії, що пов’язані з глобальною фінансовою кризою.

Головні заходи краківської конференції відбуватимуться напередодні виборів президента Польщі. У цей час в країні триватиме виборча тиша. Опозиція застерігає владу, зокрема, виконувача обов’язків президента Броніслава Коморовського, від зустрічі з Гілларі Клінтон та іншими високопоставленими учасниками краківської конференції. Мовляв, у разі такої зустрічі було б порушено виборчу тишу. У переддень краківської конференції у пресі появилася інформація, що ані виконувач обов’язків президента Броніслав Коморовський, ані його однопартієць, прем’єр-міністр Дональд Туск до Кракова не приїдуть.

Серед відомих закордонних гостей, які можуть прибути на конференцію в суботу, польські медіа називають колишнього прем’єра України Юлію Тимошенко.