Британці про перші сто днів Януковича

Віктор Янукович на прес-конференції з нагоди ста днів свого президентства, Київ, 4 червня 2010 року

Лондон – Те, що від приходу до влади в Україні Віктора Януковича минуло сто днів, у Британії помітили одиниці людей. Це – передусім фахівці у справах Східної Європи і дипломати, що займаються регіоном. І якщо дипломати, принаймні офіційно, висловлюють сподівання на реформи в Україні за нового уряду, фахівці поводяться більш стримано.
Від часів Помаранчевої революції пересічний британець вже давно підзабув про Україну. Зовсім недавно мені, зокрема, доводилося чути розмову, в якій один із співрозмовників питав, у якій країні відбувалися всі ті події 2004 року.

Зовсім інша справа з фахівцями. Це з’ясувалося, коли брав інтерв’ю у керівника слов’янських студій університету міста Лідса Джона Суттона, присвячене 100 дням перебування Януковича на посаді Президента. Він вважає, що цей період знаменував кардинальний поворот України, передусім у сфері оборони.

«Перші сто днів адміністрації пана Януковича запам’ятаються відмовою України від наміру втупити до НАТО з одночасним продовженням на 25 років оренди Севастополя Росією, а це становить велику зміну в ділянці безпеки, – зауважує Джон Суттон. – Одначе це помітять лише експерти. А що стосується ширшого британського суспільства, то воно запам’ятає цей час через батальні сцени в українському парламенті, які добре висвітлювалися на нашому телебаченні».

Я поцікавився, які позитивні моменти вбачає доктор Суттон у перші сто днів. «Можливо, це швидке формування коаліційного уряду та ухвалення бюджету, а також принаймні позірна єдність коаліції, – каже він. – Це може вражати, зокрема, беручи до уваги попередній п’ятирічний досвід внутрішньоурядової боротьби, що підривала стабільність України. А остання є важливою, зокрема, для закордонних бізнесових кіл».

В економіці зроблено небагато

Із того, що досі помітив британський фахівець, в економіці після приходу нового Президента змінилося небагато.

«Щодо економіки, то нам слід подивитися, чи будуть там зроблені якісь важливі дії – я не помітив у цій ділянці якогось швидкого старту. Можливо, це скоро зміниться, але позаяк ми нині обговорюємо, що вже було зроблено, то я б сказав, що дуже мало у сенсі економічних реформ. Найперші важливі ухвали були суто політичними», – говорить Джон Суттон.

Що стосується британського уряду, то там наразі сприймають спокійно перші три місяці діяльності Януковича. Зокрема, у нещодавньому листі до української громади Британії міністерство закордонних справ цієї країни наголосило, що «збалансування взаємин із Росією» не стало для них несподіванкою, але найбільшими пріоритетами Лондона щодо України є здійснення реформ для глибшої інтеграції з Європейським Союзом, продовження поступу останніх років у ділянці демократії та відновлення співпраці України з МВФ. Британія вже наголошувала на першочерговості цих моментів під час контактів із адміністрацією Януковича.

А посол Британії в Україні Лі Тернер днями зазначив, що саме ставлення до запровадження реформ, перелік яких представив Україні ЄС для підготовки до можливого членства, а також перебіг переговорів про створення глибокої та всебічної зони вільної торгівлі уже невдовзі будуть гарними показниками того, наскільки серйозно нова влада сприймає вступ до ЄС.