А де ж реформи, пане Янукович? (Європейська преса)

Прага – Через три місяці після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах багато ділових людей і дипломатів починають дивуватися й насторожуватися через усе більшу невідповідність між обіцянками Януковича щодо реформ у державі та його реальними кроками, котрі переважно направлені на різку зміну геополітичного пейзажу в регіоні. Деякі експерти не виключають, що поспішна здача Президентом Януковичем Росії головних економічних активів України поставить хрест на європейській інтеграції держави, яку чи не найбільше обіцяв новий глава українцям. Деякі європейські газети також запитують, чи стане Народний комітет порятунку України ефективною силою у боротьбі з явними проросійськими діями влади Януковича?
Впливова лондонська «Файненшел Таймз» публікує матеріал Романа Олеарчика, в якому автор ставить питання про долю обіцяних новим Президентом України економічних реформ. Адже, як очікували ділові люди, дипломати, новий глава української влади мав би, безвідносно до його зовнішньополітичних уподобань, насамперед зосередитися на відновленні економіки й подоланні економічного спаду в державі. Але Віктор Янукович порушив обіцяний баланс і захопився геополітикою. «Він побіг в обійми Росії, укладаючи угоду про дешевий газ і довготривалу оренду російської військово-морської бази на Чорному морі, і не має якогось прогресу на шляху реформ». Це викликає тривогу у західних інвесторів та дипломатів, які бачать все більший розрив між обіцянками і реальними кроками влади Президента Януковича. У даний момент цей керівник не готовий підняти голову вище поручнів його влади і відповісти на ці побоювання. Він, як і інші, виловлює свої занепокоєння, але ж може зробити все скоро, як захоче. Газета також зауважує, що Янукович уже зробив «подарунки» своїм спонсорам –олігархам у вигляді дешевшого газу, але західним інвесторам доводиться поки що терпляче чекати. Чи будуть проведені обіцяні реформи судочинства, громіздкої і заплутаної податкової системи і забюрократизованої влади, яка тримала в страху мільярди інвестицій? При наявності такої високої концентрації влади в одних руках Януковичу вже найближчим часом нічим не вдасться виправдати бездіяльність на фронті реформ, як це звалювали на саботаж його попередники. Насторожує й те, що команда Януковича так і не погоджується прийняти болючі вимоги МВФ щодо реформ і продовжує притримуватися популізму попереднього уряду, коли заявляє, що не піде на підвищення внутрішніх цін на газ до ринкового рівня, що є ключовою вимогою МВФ.

Через рік після ухвалення Євросоюзом програми «Східного партнерства», де центральною державою виступає України, виникає загроза повного провалу цієї програми ЄС. Про це йдеться у коментарі EUobserver, де наголошено, що швидкі темпи здачі національних активів України Москві ставлять під загрозу укладення угоди про асоціацію між Києвом та Брюсселем, що може означати й «смерть «Східного партнерства» ЄС.

Російська «Время новостей» інформує, що Київ уже зекономив на нових газових цінах із Росією як мінімум 180 мільйонів доларів, хоча прем’єр уряду в Києві, Микола Азаров, називає цифру у понад 250 мільйонів доларів. Така арифметика з’явилася після перерахування «Нафтогазом України» понад 400 мільйонів доларів «Газпрому» за газ, отриманий Україною у квітні. Однак це російське видання наголошує, що «таким чином Київ почав накопичувати борг перед Росією, умови повернення якого так до кінця поки що не узгоджені». Газета має тут на увазі, що якраз 30-відсоткова знижка у ціні на російський газ буде накопичуватися у вигляді боргу, який Росія вимагатиме від України у разі порушення «харківських угод» Медведєва-Януковича, включно з новою угодою про оренду бази російського флоту в Севастополі.
Азаров також сказав, що пропозиція Володимира Путіна щодо злиття «Газпрому» й «Нафтогазу» «зроблена з благих намірів» і дав зрозуміти, що Україна не має іншого виходу, як погодитися. Хоча пізніше Президент Янукович, якого цитує «Время новостей», почав щось говорити про національні інтереси України і пообіцяв, що нібито з початком переговорів щодо пропозицій Путіна про злиття двох енергетичних компаній «на певному етапі необхідно буде залучати ЄС, як головного споживача газу».

Чеська «Лідове новіни» інформує про створення в Україні опозиційного Народного комітету порятунку, котрий мав би організувати всеукраїнський опір проросійським діям влади Януковича. Празьке видання також зауважує, що новий дах опозиції, як його вже називає лідер БЮТ Тимошенко, мав би остаточно оформитися наступного понеділка і вже на вівторок опозиція планує провести мітинг протесту проти дій влади.