У США заарештували чоловіка, який готував теракт у Нью-Йорку

У Нью-Йорку в федеральній тюрмі очікує офіційного звинувачення у тероризмі Файсал Шахзад, заарештований у понеділок пізно ввечері в аеропорту імені Кеннеді (сьома ранку у вівторок за київським часом) Це він запаркував на площі Таймс-сквер у центрі міста джип, «нафарширований» вибухівкою. На щастя, годинниковий механізм не спрацював.
Президент США Барак Обама заявив: «Цей інцидент – ще одне нагадування про наші часи: в усьому світі і у нас вдома є люди, які прагнуть атакувати наших громадян, убивати невинних чоловіків, жінок і дітей заради своїх убивчих планів. Вони не зупиняються ні перед чим, щоб перешкодити нашому способу життя, але чергова спроба знову не вдалася».

Події останніх двох днів у Нью-Йорку розгорталися неначе за сценарієм детективного фільму. Чи підозрюваний діяв самостійно, як самотній вовк, чи мав спільників? Не знаємо поки що багатьох подробиць. Але, скликавши термінову прес-конференцію, щоб повідомити про арешт Файсала Шахзада, американського громадянина пакистанського походження, міністр юстиції Ерік Голдер дав зрозуміти, що, можливо, йдеться про групову справу.

«Слідство триває, воно багатобічне і агресивне. У міру просування вперед ми зосередимося не лише на затриманні усіх відповідальних (за злочин), а й на збиранні розвідувальних даних про терористичні організації за океаном», – заявив міністр.

Із його заяви можна зробити висновок, що йдеться не про «самотнього вовка». 30-річний Файсал Шахзад виглядав як типовий представник середнього класу. Мешкав неподалік Нью-Йорка у містечку Бріджпорт, штат Конектікут, працював, як подає телемережа новин CNN, десь на Волл-Стріт. Нещодавно повернувся до Нью-Йорка з Пакистану, де провів 5 місяців. Там ніби мешкає його дружина, але підозрюють, що Файсал проходив вишкіл у тренувальному таборі талібів.

Його знайшли швидко

Поліція і ФБР, як то кажуть, «пасли» Шахзада, коли він прямував до аеропорту, де замовив квиток на Пакистан через Дубай. Затримали його митники у місці перевірки багажу. Шахзада ідентифікували завдяки відеокамерам на Таймс-сквер, а також за словесним портретом, що його подав колишній власник джипу Nissan-Pathfinder. Шахзад у нього купив це авто, виклавши готівкою 1800 доларів. Цікаво, що Шахзад поставив на джип фальшивий номерний знак і завбачливо видалив заводський номер із-під лобового скла, але номер залишився на шасі. Таким чином слідчі вийшли на колишнього власника і той описав покупця.

Варто зауважити, що мер Нью-Йорка Майкл Блумберґ, подякувавши поліції та ФБР, зокрема, сказав: «Я хочу попередити, що ми не потерпимо жодних актів упередженості чи помсти щодо жителів Нью-Йорка пакистанського походження чи мусульман».