Сьогодні Верховна Рада не зможе визначитися з датою місцевих виборів – Матвієнко

Анатолій Матвієнко

Київ – Сьогодні Верховна Рада не зможе визначитися з датою місцевих виборів, після того, як у лютому парламент скасував проведення цих виборів 30 травня 2010 року, не призначивши нової дати. Але Верховна Рада може направити до Конституційного Суду пропозицію привести до спільного знаменника термін перебування на посадах депутатів місцевих рад та міських голів. Таку думку висловив в інтерв’ю Радіо Свобода народний депутат від фракції «Наша Україна – Народна самооборона» Анатолій Матвієнко.


– Чи спроможеться сьогодні парламент на якесь рішення щодо місцевих виборів?

– Парламент демонструє свою унікальну здатність ігнорувати Конституцію, скасувавши вибори. Сьогодні у політиці більшості вже й підпорядковано право ігнорувати Конституцію. Сьогодні парламент не визначить дату. Верховна Рада може лише направити до Конституційного Суду рішення у частині змін до Конституції, врегулювавши абсурд, який був допущений у 2004 році. Йдеться про те, що повноваження місцевої ради є 5 років, а повноваження голови – 4. Що ще може зробити сьогодні парламент, це поставити крапку на дочасних і чергових виборах – що чергові вибори, незалежно від того, коли були проведені дочасні, все-таки проводяться по всій території України. Якщо це буде зроблено, то у вересні буде можливість ці зміни затвердити як норму Конституції.

– Яка дата проведення місцевих виборів сьогодні виглядає найіймовірнішою?

– Конституційною вона була 30 травня. Всі інші дати є неконституційними, включаючи навіть те, якщо Верховна Рада внесе зміни до Конституції. Тому, чим раніше буде оголошено вибори, тим вони будуть конституційнішими.

– Міністр юстиції не виключає, що місцеві вибори проводитимуться за пропорційно-мажоритарною системою. Як до таких можливих змін ставиться Ваша політична сила?

– Особисто я вважаю, що місцеві вибори мають проводитися на рівні всіх базових виборів. Тобто, село, селище, місто – на мажоритарній; це стосується і районного рівня. Можливо, змішана система може бути лише на рівні області. Обирати районну раду на пропорційній системі є неконституційно, оскільки обласний і районний рівень – це рівні місцевого самоврядування спільних інтересів територіальних громад. Пропорційні вибори не гарантують представництва територіальних громад у всіх рівнях влади. Тому мажоритарна складова є обов’язковою, яка б гарантувала представництво територіальних громад. Змішана система хоч якимось чином розв’язує цю проблему. До речі, сьогодні у парламенті запущена процедура обговорення виборчого кодексу, який також хочуть ухвалити на цій сесії. Якщо це вдасться, то, можливо, виборчий кодекс закладе основи конституційності формування місцевих органів влади.