Коаліціада: інколи політикам легше переписати Конституцію, ніж домовитися

Погоджувальна рада керівників депутатських фракцій Верховної Ради України, 15 лютого 2010 року

Київ – Переговори про створення у парламенті нової коаліції наразі не дали результатів. У Партії регіонів бракує аргументів для того, аби схилити більшість фракції «Нашої України – Народної самооборони» увійти до складу нової більшості. А серед самих нашоукраїнців бракує порозуміння навіть для того, аби зібратися на спільне засідання.
Після офіційного проголошення перемоги Віктора Януковича на президентських виборах Партія регіонів обіцяла створення нової парламентської коаліції. За умов, коли фракція БЮТ пішла на конфронтацію з регіоналами, створення коаліції в чинному парламенті можливе лише за умов альянсу фракцій Партії регіонів та НУНС.

Проте, за словами депутата-нашоукраїнця Олеся Донія, фракція НУНС наразі не може навіть зібратися на спільне засідання.

«Фракція як єдиний організм не функціонує, зібрань з кворумом немає, – каже Олесь Доній. – Тому, навіть якщо ведуться якісь переговори, то з окремими групами. І навіть не факт, що керівник групи може відповідати за спільну позицію групи. Тому, думаю, що ейфорія «регіоналів» потроху розвіюється. Сумнівно, що у вівторок буде вихід на якусь коаліцію».

Яценюку закидають «зоряну хворобу»

За словами речниці Партії регіонів Ганни Герман, аби досягти компромісу регіонали вже не наполягають на тому, щоби уряд очолив представник саме їхньої політичної сили. «Це буде фігура, яка здатна найбільш об’єднати чинний парламент, – сказала вона про кандидатуру майбутнього прем’єра. – Тут не має значення приналежність до будь-якої партії. Це мусить бути фігура, яка зможе об’єднати парламент, і яка дасть можливість утворити нову коаліцію».

Проте фракція НУНС не має єдиної позиції щодо компромісної кандидатури прем’єра. Зокрема, кандидатура Арсенія Яценюка, яку найчастіше називають нашоукраїнці, є прийнятною далеко не для всіх.

«Щодо підтримки Арсенія Яценюка, то, думаю, легше вмовити Віктора Януковича, ніж депутатів НУНС, – каже Олесь Доній. – Для того, щоби бути кандидатом від фракції, Яценюку спочатку варто подолати власну пиху і зоряну хворобу».

Краще перевибори, ніж прем’єрське крісло

Політолог Вадим Карасьов зазначає, що Віктор Янукович встиг зробити заяви, які роблять коаліцію між Партією регіонів та НУНС ще менш ймовірною.

«Можливо, для створення коаліції регіонали можуть запропонувати посаду прем’єра Яценюку, але він навряд чи погодиться в цій ситуації, – каже політолог, – так само як і Тігіпку. Натомість їм краще готуватися до дострокових виборів до парламенту. Ці вибори можуть змінити конфігурацію політичних еліт і збільшити присутність нових політичних сил: партії Тігіпка, партії Яценюка, партії Гриценка. Тож, аргументів для створення коаліції в Партії регіонів просто немає».

За таких умов, не виключено, що політичні сили, не зацікавлені у дострокових виборах, будуть шукати як обійти основний закон. Зокрема, можливою є спроба переглянути деякі положення конституційної реформи.