Промислова безпека: криза «допомогла», але вона закінчиться…

Донецьк – Криза сприяла зменшенню рівня загального і смертельного травматизму на промисловому виробництві. Через закриття частини підприємств на Донеччині кількість нещасних випадків на шахтах та підприємствах металургії у 2009 році порівняно з попереднім роком зменшилась на 30–40%. Чи залишатиметься ситуація аналогічною і у 2010 році?
Щороку на вугільних підприємствах Донеччини зазнають травм понад 1000 осіб. Під час кожної, навіть незначної, аварії у цій галузі ризикують бути травмованими в середньому 70 гірників, що перебувають поблизу місця аварії. А непередбачені ситуації під землею трапляються майже щодня.

Зменшення обсягів промислового виробництва дещо поліпшило ситуацію: у вугільній сфері останнього року потерпіло втричі менше осіб, ніж завжди. Металургія і будівництво зберегли половину працівників, які зазвичай травмуються.

Проте тенденція до зменшення кількості травмованих виглядає позитивною лише на перший погляд, кажуть у Донецькому відділенні Держгірпромнагляду. Там вважають, що це поліпшення тимчасове, і в разі зростання економіки і збільшення кількості робочих місць ситуація знову буде мінятись.

Начальник інспекції з металургії Володимир Полетаєв так і каже: «Я вважаю, що скоро буде вихід із кризи, підвищення інтенсивності праці, буде збільшено виробництво, і треба буде чекати неприємностей».

І криза – погано, і без кризи не краще

Фахівців непокоїть той факт, що й у разі поліпшення економічної ситуації шахти будуть змушені працювати на застарілому устаткуванні, яке до того ж через кризу простояло без діла багато часу.

Тому спочивати на лаврах рятувальникам зарано, каже начальник відділу прокуратури Олександр Петухов: «Думаю, всі розуміють, чим загрожує нарощування обсягів виробництва на морально застарілому обладнанні після подолання наслідків фінансової кризи».

Чи розпочнеться одужання металургії і вугільної сфери, найбільш небезпечних галузей, у 2010 році? Експерти не мають одностайної позиції.

У Держгірпромнагляді готуються до найгіршого, а от місцева влада не сподівається на зростання економіки. Спочатку, каже заступник голови Донецької обладміністрації Олександр Хохотва, потрібно ліквідувати 70% вугільних підприємств, які тягнуть донизу ті 30%, що ще здатні приносити прибуток.