Польща готова надалі захищати інтереси України у Європі

Варшава – У Польщі експерти та представники урядових кіл знову і знову повертаються до теми президентських виборів в Україні. Це зрозуміло, оскільки відколи Варшава першою визнала незалежність України, відтоді Польща взяла на свої плечі обов’язок бути адвокатом України на міжнародній арені. Польща готова надалі захищати інтереси України у Європі. Ми прагнемо співробітництва з майбутнім Президентом України, хто б він не був, зазначають лідери Польщі.
У своїх коментарях стосовно результатів першого туру президентських виборів в Україні погляди польських політиків розділилися.

Одні із сумом констатують факт, що лідери Майдану зазнали політичної невдачі за «власним бажанням», і це може означати кінець «помаранчевого» періоду в історії України.

Інші оглядачі зауважують, що помаранчева революція, як і кожна революція в історії людства, – врешті-решт «поглинула своїх дітей».

У минулі роки Польща та Україна обстоювали одну політичну думку

Співробітник президента Польщі Леха Качинського, керівник президентського Бюро національної безпеки Александр Щиґло у розмові з Радіо Свобода сказав, що за усі роки незалежності України саме минулі п’ять років стали найкращими в історії польсько-українських відносин.

Дуже часто упродовж останнього часу обидві країни були однієї думки стосовно багатьох питань закордонної політики, зазначає співробітник Леха Качинського Александр Щиґло.

«Ми переконані, що незалежна Україна є першочерговим гарантом існування незалежної Польщі. Це не нова політична думка стосовно пріоритетів закордонної політики Польщі, бо її ще у довоєнний період сформулював польський лідер Юзеф Пілсудський. Нині ці слова означають також і те, що залучення України до європейської інтеграційної течії принесе користь цілому континентові, зокрема, регіонам Центральної та Східної Європи», – відзначив Александр Щиґло.

Польський євродепутат Павел Коваль очолив групу політиків, які як спостерігачі побували в Україні під час президентських виборів. Ніяких порушень не виявлено, наголосив Павел Коваль.

Він сказав Радіо Свобода, що успіх виборів та добрі державні відносини Польщі та України за минулий період склалися так винятково успішно завдяки Вікторові Ющенку. Так сталося попри важкі питання, що їх за собою обом народам несе історія, особливо періоду Другої світової війни, зазначив польський політик.

«Отож зараз не проголошуймо крах Помаранчевої революції. Це тому, що в її суть закладено можливість проведення в Україні вільних виборів. Це збулося. Нині треба призадуматись, як надалі нам бути з Україною після тих виборів, якою буде майбутнє співробітництво України з Євросоюзом. Це, на мою думку, нині головні теми для міркувань», – сказав Павел Коваль.

Багато хто над Віслою ставить питання про те, яким у свідомості пересічного поляка залишиться чинний Президент України Віктор Ющенко.

Ющенко у майбутньому посідатиме таку політичну позицію, як Валенса та Кваснєвський

Соціолог, фахівець із питань масової культури Маріуш Пенчак вважає, що помаранчева Україна обґрунтувала своє місце у свідомості поляків перш за все через рок-музику. Втім, упродовж минулих п’яти років українські молодіжні музичні колективи гастролювали чи не в усіх головних містах Польщі, зауважив Маріуш Пенчак.

«На мою думку, більшою популярністю серед звичайних поляків користається Юлія Тимошенко. Вона більше за Віктора Ющенка підходить, щоб назвати її сучасною іконою масової культури. Це тому, що Ющенко, і не лише у польських ЗМІ, показувався найбільше як так званий кабінетний політик, а не учасник велелюдних мітингів. Таких «мітингуючих» політиків народ краще запам’ятовує», – підсумував соціолог Маріуш Пенчак.

Віктор Ющенко у сфері політики ще не сказав останнього слова. Він на європейській політичній арені ще може відіграти подібну роль, як колишні президенти Польщі Лех Валенса та Александр Кваснєвський, зауважив польський євродепутат Павел Коваль.