Передвиборні настрої в кримськотатарському національному русі

Сімферополь – В Криму, як і належить автономії, своя передвиборна специфіка і свої вимоги до кандидатів на посаду Президента України. За тиждень до першого туру голосування більшість політичних сил Криму уже визначилися із підтримкою претендентів. Втім, усередині кримськотатарського національного руху до останнього дня ситуація залишалася заплутаною.
Кримськотатарська громада – одна з найбільших в Україні етнічних та релігійних меншин. У минулі роки кримські татари завжди голосували консолідовано. Цього разу, щонайменше у першому турі, чіткої позиції в кримськотатарському русі немає. Навіть національний з’їзд однозначно не визначився. На початку грудня Курултай кримськотатарського народу закликав співвітчизників голосувати за кандидатів, які є демократами та євроатлантистами, але реально останнім часом його структури та преса агітують лише за Юлію Тимошенко.

Разом з тим, опозиційна Меджлісу громадсько-політична організація «Мілі Фірка» закликала кримських татар бойкотувати вибори, але її лідери публічно агітують за Віктора Януковича. Водночас і в штабі Віктора Ющенка, і в окружних та місцевих територіальних комісіях від кандидата Ющенка висунуто багато кримських татар.

Та все ж, судячи з попереднього досвіду і знаючи переважаючі настрої всередині кримськотатарського національного руху, експерти припускають, що більшість кримських татар уже в першому турі віддадуть свої голоси Юлії Тимошенко. Втім, цього разу, такого консолідованого голосування, як наприкінці 2004 року, зазначають місцеві оглядачі, уже не буде.

Етнічно-релігійна «передвиборна карта» втратила актуальність?

За всієї гостроти нинішньої виборчої кампанії, так звана «національна карта», як помітили експерти, майже не використовується, в усякому випадку, у провокаційному сенсі. Якщо 2004 року команда провладного кандидата майже всю свою агітацію збудувала на протиставленні виборців на етнічному і релігійному ґрунті, на залякуванні російськомовного населення тюркською, ісламістською загрозою, то тепер навіть раніш популярні теми російської мови та федералізації України головними претендентами майже не згадуються.

Водночас, спроби вплинути на найбільші на півострові етнічні групи та вибір їхніх лідерів залишаються. Зокрема, фінансові ресурси Партії регіонів, як виглядає, дозволили лідеру кримськотатарської організації «Мілі фірка» Васфі Абдураїмову не зважати на рішення керівництва цієї структури бойкотувати президентські вибори, а в ефірі Держтелерадіокомпанії «Крим» висловлюватися на підтримку Віктора Януковича.

Разом з тим, на тлі гострого конфлікту «Російської громади Криму» з колишніми політичними партнерами з Партії регіонів, близькі до БЮТ кримські мас-медіа значно ширше, аніж раніше, надають проросійським силам свої сторінки та ефірний час, щоб піарити себе й критикувати згаданого кандидата Януковича.