Євро-2012 як привід попіаритися

Юлія Тимошенко посміхається, щойно отримавши інформацію про рішення УЄФА, під час своєї прес-конференції в Києві, 11 грудня 2009 року

Київ – Чотири українські міста – Київ, Донецьк, Львів і Харків – отримали право приймати матчі Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році. І фінал першості пройде саме в українській столиці. Таке рішення ухвалив у п’ятницю Виконком Союзу європейських футбольних асоціацій, зібравшись на Мадейрі. Прем’єр-міністр та Президент України назвали цю подію перемогою всього українського народу. Юлія Тимошенко закликала Віктора Ющенка відкликати вето на закон про фінансування Євро-2012.
Рішення виконком УЄФА щодо того, скільки українських міст отримають право проводити матчі Євро-2012, затамувавши подих чекали не лише прості громадяни, а й політики. Бо вже очевидно, що тема проведення в Україні європейської першості стала предметом політичних маніпуляцій під час президентської виборчої кампанії.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко першою привітала Україну з тим, що матчі Євро-2012 проходитимуть у Донецьку, Львові та Харкові, а Київ стане місцем фінальних футбольних баталій. Проте не втрималася від критики політичних опонентів.

«Знято усі заяви великих політиків, що «Євро» руйнується, «Євро» не буде, «Євро» не фінансується. І я вважаю, що ніхто з наших політичних опонентів не може радіти, тому що сьогодні перемогла Україна», – зазначила прем’єр.

Тезу про перемогу України майже слово в слово повторив і Віктор Ющенко, вітаючи телефоном президента Федерації футболу України Григорія Суркіса з рішенням УЄФА. Також, виступаючи у Рівному, глава держави подякував «усім , хто допоміг разом пройти цей важкий шлях, партнерам по проведенню Євро-2012 і особисто Мішелю Платіні, за те, що посприяв ухваленню цього непростого рішення – провести найсхідніший європейський чемпіонат».

Президент УЄФА Мішель Платіні теж висловив задоволення тим, що «завдяки величезним зусиллям української влади ми нарешті можемо дати зелене світло симетричному турнірові з чотирма містами і в Польщі, і в Україні».

Тож тепер футбольна першість Європи 2012 року проходитиме у 4 польських містах: Варшаві, Познані, Вроцлаві та Гданську, які отримали підтвердження ще у квітні, і в 4 українських.

Не словом, а ділом

Юлія Тимошенко запропонувала українським політикам не на словах, а на ділі об’єднатися навколо підготовки до проведення Євро-2012. Прем’єр-міністр закликала Президента відкликати вето на законопроект із фінансування підготовки до Євро-2012. Прем’єр назвала усі розмови про вимушену емісію у зв’язку з необхідністю фінансувати чемпіонат – політичними спекуляціями.

«Не треба влаштовувати фінансових голодоморів, а треба відкрити усі шляхи. Чемпіонат мусить фінансуватися за рахунок доходів Нацбанку, які за законом про Національний банк є і доходами бюджету. А враховуючи великий обсяг рефінансування комерційних банків під 16 відсотків річних, дохід Нацбанку значно більший за необхідних 15 мільярдів», – заявила Тимошенко.

Гроші потрібні й терміново, оскільки виконком УЄФА наголосив, що Україні ще треба багато зробити для забезпечення належного рівня проведення матчів у 4 визначених містах і що процес підготовки УЄФА ретельно контролюватиметься.

Відомий спортивний коментатор Ігор Мірошниченко переконаний, що нинішнє рішення УЄФА є кредитом на майбутнє для усіх українських політиків. Оскільки «вони втратили довіру і Євро-2012 стане справжнім випробуванням для так званої політичної еліти. Може так статися, що лише нове покоління політиків зможе довести справу до кінця і влаштувати для громадян України це свято. Адже Євро-2012 – це насамперед свято для тих, хто приймає у себе чемпіонат, а вже потім для гостей», – сказав Мірошниченко.

(Прага – Київ)