Азійське турне Барака Обами

Нью-Йорк – Президент Сполучених Штатів Барак Обама відправився у подорож по чотирьох країнах Азії. Обама має відвідує Японію, Сингапур, Китай і Південну Корею. У Вашингтоні надають особливо великого значення східним візитам Обами.
Перший азійський вояж президента Барака Обами гранично насичений. Президентський боїнг по дорозі до Японії зупинився на Алясці, де Обама відвідав гарнізон військово-повітряної бази Елмендорф. 13-го листопада президент США прибув до столиці Японії з дводенним візитом. Там Обаму майже одразу після приземлення (десь південь за київським часом) очікують двосторонні переговори з прем’єр-міністром Юкіо Хатоямою. Розкладом також передбачена прес-конференція, спільна з Хатоямою, виступ з програмною промовою у столичному Санторі-Голлі, де Обама викладе плани американських взаємодій з Азією і підтвердить міцність союзницьких зв’язків США з Японією.

Наступний пункт маршруту – Сингапур, де якраз відбувається саміт лідерів Асоціації південно-східних азійських країн (ASEAN) та Організації азійсько-тихоокеанської економічної співпраці (АРЕС). Президент Барак Обама принагідно зустрінеться і проведе двосторонні переговори з російським президентом Дмитром Медведєвим. Також передбачена особиста зустріч Обами з президентом Індонезії та прем’єр-міністром Сінгапуру. Звідти Обама летить до Китаю, де має відвідати Шанхай і Пекін. Візит триватиме 4 дні.

У Шанхаї Обама зустрінеться з мером міста і з місцевою молоддю, відповість на запитання. У Пекіні – низка зустрічей з лідерами країни, державний обід у президента Ху-Цзіньтао, туристична подорож.

Роль США у азійсько-тихоокеанському регіоні

Кінцевий пункт маршруту – два дні у Південній Кореї, де в Сеулі Обаму прийматиме президент І Мйон Бак. Відбудеться також зустріч з американськими військами, розташованими у Південній Кореї.

Вже сам маршрут має підкреслити роль Сполучених Штатів як регіональної азійсько-тихоокеанської держави. США є гарантом азійської безпеки. 75 тисяч вояків стоять у Південній Кореї та Японії, а Сьомий флот патрулює у водах регіону.

Тож зустрічі у Сінгапурі, на думку оглядачів, важливі радше своєю символічністю, аніж суто дипломатичним змістом. Особливо вагома подорож до Японії. Там внаслідок останніх виборів після 50 років правління консерваторів до влади прийшла Демократична партія і новий прем’єр-міністр закликав до перегляду угоди про екстериторіальний статус американських військ, розміщених на острові Окінава.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)