Порушення прав людей у Європі зростає через економічну кризу

Брюссель – Упродовж останнього року один із шести європейців принаймні один раз був жертвою дискримінації. Понад 60 відсотків випадків порушення прав людей у Європі стається через етнічну чи расову належність. Проте нинішня криза особливо поглибила дискримінацію людей старшого віку та осіб із вадами здоров’я. Згідно з новими опитуваннями агенції «Євробарометр», чимало випадків дискримінації трапляється й через сексуальну орієнтацію та релігійні переконання.
53-річний бельгійський електромеханік Крістіан Орі щойно втратив роботу через реструктуризацію підприємства. Нині знайти роботу у його віці – справа майже безнадійна.

Та навіть до цього фірма, на якій він працював, платила йому дещо меншу зарплату, ніж іншим. Причина цього – його вік.

«Знайти роботу було складно й раніше, а тепер стало ще важче, бо навіть молодші не можуть працевлаштуватися, – каже Крістіан Орі. – Криза знищує багато робочих місць, працедавці віддають перевагу працівникам середнього віку. Але у мене завжди виникало питання: чому, коли беруть на роботу старшу людину, їй платять менше? Загалом працедавці нині намагаються позбутися старших, бо через робочий стаж їм слід платити більше, а це підприємствам надто дорого».

Дискримінації у різних країнах Євросоюзу зазнають не лише люди старшого віку. Наприклад, нерідко темношкірі студенти, шукаючи житло у Лондоні чи Парижі, наштовхуються на стіну несприйняття й відчуження. У цьому випадку мова йде про дискримінацію через етнічну чи расову належність.

Працедавці не дотримуються принципу рівноправ’я

Згідно з даними опитувань «Євробарометра», все більше людей зазнають дискримінації саме на ринку праці. Представниця Комісії ЄС Клер Германн пов’язує зростання кількості людей, чиї права порушують, із нинішньою фінансово-економічною кризою.

«Порівняно з минулим роком ми бачимо збільшення дискримінації старших людей із 42 до 58 відсотків, – каже Клер Германн. – Ми можемо пов’язати ці дані опитувань зі впливом економічної кризи. 65 відсотків європейців переконані, що через кризу почастішали випадки дискримінації людей із огляду на їхній вік. Суттєво частішають і кривдження людей на основі етнічної належності та через інвалідність. Люди нарікають на те, що економічні негаразди вражають ринок праці – потерпають і старші особи, і молодші».

Ці дані опитування «Євробарометра» базуються на анкетах майже 27 тисяч осіб із країн Євросоюзу, а також Сербії, Туреччини й Македонії. Шість із десяти європейців висловили переконання, що дискримінація з різних причин – явище доволі поширене у їхніх країнах. Минулого року таку думку висловили тільки четверо з десяти опитаних.

Водночас абсолютна більшість людей вважає, що Європі потрібна профілактика дискримінації і більша пропаганда принципів рівноправ’я.

Тривожні дані опитувань європейців щодо дискримінації будуть центральною темою саміту з питань рівноправ’я, що має відбутися 16–17 листопада у Стокгольмі.

(Брюссель – Прага – Київ)