Експерти УЄФА не побоялись епідемії грипу і перевірили Львів

Львів –Львів відстає з будівництвом стадіону до Євро-2012 на два місяці. Водночас суттєво поліпшилася ситуація з реконструкцією львівського летовища. Це відзначили інспектори УЄФА, які цими днями ознайомлювалися з підготовкою українських міст до чемпіонату з футболу, зокрема, побували й у Львові.
Це був не інспекційний, а ознайомлювальний візит делегації, очолюваної гендиректором УЄФА Дейвідом Тейлором, наголосили у міській управі. Але вона подаватиме свій звіт наглядовій раді УЄФА.

Одразу ж в аеропорту експерти ознайомились із ситуацію на львівському летовищі. На сьогодні держава визначила інвестора для будівництва терміналу.

Американська фірма IMTC-MEI L.L.C. до 2011 року має інвестувати у львівське летовище понад мільярд гривень. Але ця компанія управлятиме аеропортом 30 років, тому вкладе значно більше грошей – принаймні, на це сподіваються українські чиновники.

Із будівництвом стадіону Львів відстає

А ось щодо стадіону, то Львів, згідно з графіками УЄФА, відстає з будівництвом на 2 місяці. Тому стадіон, за оцінками експертів УЄФА, надалі залишається у зоні ризику. Не вирішені проблеми з фінансуванням і проектуванням спортивної арени.

Директор департаменту з підготовки Євро-2012 Львівської міськради Олег Засадний прогнозує, що весною Львів надолужить усі терміни будівництва стадіону, який має бути зданий наступного року.

«На сьогодні проектні роботи ведуться більше, аніж будівельні. Зараз працює на стадіоні понад 50 осіб, вони роблять те, що не потребуватиме в подальшому змін у проекті», – зазначив Олег Засадний.

Українське законодавство має бути змінене для Євро-2012


Експерти УЄФА цікавились і стадіоном «Україна» у Львові, який використовуватиметься для тренувань, а також побували на українсько-польському кордоні. Мова йшла про збільшення пропускної спроможності, чи реально у 2012 році прийняти велику кількість іноземців і спростити для них процедуру під час перетину кордону.

Прикордонні пункти з українського боку можуть пропускати значно більший потік людей, запевнив Олег Засадний. Але він звернув увагу: «Головне питання в законодавстві. Оскільки ми не члени Євросоюзу, тому часто виникають процедурні питання, тому важливі законодавчі зміни».

До кінця року Львів має освоїти 50 мільйонів гривень, наданих Міністерством молоді та спорту для підготовки міста до чемпіонату. Ці гроші спрямують на будівництво стадіону.

Ознайомившись із ситуацією щодо підготовки до Євро-2012 в українських містах, експерти відбули у Польщу. Остаточне рішення про те, які саме українські й польські міста прийматимуть футбольні матчі у 2012 році, УЄФА ухвалить через місяць на засіданні свого виконавчого комітету.

(Львів – Прага – Київ)