Доступність посилання

ТОП новини

УЄФА хоче покласти край проявам расизму під час футбольних змагань


Польські неурядові організації понад 10 років проводять суспільні проекти стосовно боротьби з расизмом на стадіонах. На фото знак однієї із таких кампаній.
Польські неурядові організації понад 10 років проводять суспільні проекти стосовно боротьби з расизмом на стадіонах. На фото знак однієї із таких кампаній.

Варшава – У Польщі почав працювати європейський Центр із моніторингу расизму. Завданням центру є стежити в країнах Східної Європи за проявами расизму, антисемітизму й ксенофобії під час спортивних змагань. Європейська футбольна федерація УЄФА має намір запобігти таким можливим випадкам під час футбольного чемпіонату Євро-2012.

Центр із моніторингу проявів расизму в країнах Східної Європи створено в рамках Східного проекту «Football Against Racism Europe», його координує європейська футбольна федерація УЄФА. Проект запускають у дію на три роки в рамках підготовки Польщі та України до проведення футбольного чемпіонату Євро-2012.

Центр займатиметься не лише моніторингом, а й проведенням навчань, надаватиме правоохоронцям звіти про наявність расистських інцидентів під час матчів футбольної ліги тощо.

Говорячи про завдання, які за дорученням УЄФА виконуватиме Центр із моніторингу расизму, координатор проекту Рафал Панковський зазначив: «Перш за все європейська футбольна федерація УЄФА хоче мати від нас свіжу інформацію про те, яка ситуація в Польщі та Україні стосовно проявів расизму на футбольних стадіонах. Стосовно цього вже почали проводити низку організаційних заходів. У своїй роботі хочемо вийти на футбольних вболівальників, на керівників стадіонів, на представників національних футбольних федерацій, що наглядають за проведенням матчів».

Підготовка до Євро 2012 – це не лише інвестиції в інфраструктуру

Польська футбольна федерація заявляє, що проблема расистських проявів під час матчів виникає не часто, а участь у проекті розцінює як запобіжний захід у боротьбі проти расизму.

«Упродовж минулого та теперішнього футбольного сезону були лише два серйозні інциденти, – зазначає представник Польської футбольної федерації Анджей Біньковський. – Ідеться про матч за участю футбольного клубу «Lechia Gdansk», під час якого на трибунах з’явилися певні транспаранти. Фанати часом намагаються зображувати на транспарантах заборонену символіку, але стосовно поведінки самих футболістів не маємо ніяких зауважень».

Керівники проекту усвідомлюють, що за короткий час покласти край проявам расизму не лише на стадіонах, а й у суспільстві не можна. Однак, чемпіонат Євро-2012 може бути доброю нагодою, щоб привернути увагу суспільства до цієї проблеми і вжити заходів для її вирішення.

Слід пам’ятати, що Євро 2012 – це не лише інвестиції у стадіони, дороги та готелі, а й також сфера громадської свідомості з гуманітарних питань, наголошує координатор варшавського Центру з моніторингу расизму Рафал Панковський.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG