У відносинах із Росією необхідні якісні зміни

Новопризначений міністр закордонних справ України Петро Порошенко

Новопризначений міністр закордонних справ України Петро Порошенко наголошує на необхідності якісних змін у відносинах з Російською Федерацією. «Наші відносини мають стати менш емоційними, більш прагматичними й рівноправними», – сказав міністр під час виступу на Дев’ятій нараді глав закордонних дипломатичних установ України.
Крім того, Порошенко вважає за необхідне й надалі нарощувати «глибину і динаміку» двосторонніх відносин із західними стратегічними партнерами України, передусім зі США.

За його словами, вступ до Європейського Союзу був і залишається стратегічною метою України і алгоритмом наступних кроків на цьому шляху буде створення поглибленої зони вільної торгівлі, підготовка та укладення угоди про асоціацію, а згодом і набуття членства в ЄС.

Раніше Порошенко назвав Росію найважливішим стратегічним партнером України.

Мiнiстр закордонних справ наголошує також на важливостi активiзацiї вiдносин України з країнами «схiдного напряму» в контекстi подолання фiнансово-економiчної кризи.

«Вихiд з кризи на сьогоднi, найiмовiрнiше, Україна може продемонструвати рiзкою активiзацiєю вiдносин на нашому схiдному просторi», – сказав Петро Порошенко, пояснивши, що йдеться про такi країни, як Китай, Iндiя, арабськi країни та Пiвнiчна Африка.

«Там, безумовно, найскладнiше працювати, проте результати можуть бути великими», – додав глава МЗС.

Президент Віктор Ющенко раніше допускав, що в Україну будуть поставлятися енергоресурси із країн Північної Африки й Близького Сходу.

Президент очікує активізації зовнішньої політики

З призначенням Петра Порошенка на посаду міністра закордонних справ Президент України Віктор Ющенко висловив сподівання, що новий міністр посилить реалізацію основних принципів зовнішньої політики, які він зазначив у своєму вступному слові. Про це сказано на офіційному сайті глави держави.

За словами Віктора Ющенка, ключова задача поточного року – підписати повноцінну угоду про асоціацію з ЄС, її політичну частину.

«У нас є час до саміту Україна-ЄС, щоб фінально завершити цей етап стосунків з Євросоюзом. Це головна місія відомства і дипломатів, які ведуть цей напрямок», – підсумував Віктор Ющенко.

Другим базовим документом з ЄС Президент назвав угоду про створення зони вільної торгівлі.

Також Віктор Ющенко сподівається на те, що в грудні Україна приєднається до договору про Енергетичну асоціацію Європейського союзу. Договір підписали 34 європейські країни.

Президент також поставив перед відомством і дипломатичним корпусом задачу проводити новітню реалістичну безпекову політику, орієнтовану на інтеграцію до колективної моделі безпеки.

«Ми щомісяця повинні усе глибше й глибше інтегруватися в європейську політику безпеки», – зазначив Президент.

Віктор Ющенко також закликав зробити більш ефективними відносини зі США, основний порядок денний яких викладений у Хартії стратегічного партнерства. Як сказав Віктор Ющенко, «нових акцентів, більшої динаміки мають отримати відносини зі США».

Глава держави зазначив, що Україна має розвивати дружні відносини з усіма країнами-сусідами й стратегічними партнерами, а також розвивати відносини з азіатськими країнами.

За словами Глави держави, за останні 5 років українська зовнішня політика найуспішніше реалізувала національні інтереси: «Україна відіграє одну з провідних геополітичних ролей у Європі. За останні п’ять років українська зовнішня політика – один із найуспішніших секторів у реалізації українських інтересів».

Крім того під час Дев’ятої наради керівників закордонних дипломатичних установ України, Президент відзначив, що за останні чотири роки Україна успішно виконала свою зовнішньоекономічну місію, про що засвідчило зростання зовнішніх інвестицій з 7,6 млрд. до 38 млрд. дол. США: «Тридцять один мільярд за неповні чотири роки – це говорить, наскільки Україна модерна, приваблива, наскільки потужна її роль у формуванні перш за все європейського ринку».

Ставлячи задачі перед МЗС та дипломатами, він також акцентував на необхідності захисту інтересів українських громадян за кордоном.