Щеплення і безпека

Ганна Горбань, Федір Лапій

Гості: Федір Лапій, лікар-імунолог, професор; Ганна Горбань, колишній головний педіатр України
(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Ірина Штогрін: Медики кажуть, що альтернативи щепленню немає. Але батьки занепокоєні: як робити щеплення так, щоб не завдати шкоди своїй дитині?

За нашим законодавством профілактичні щеплення проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, епідемічного паротиту, гепатиту В, краснухи, кору є обов’язковими. І нещеплені діти, згідно з цим законодавством, не можуть іти до садочків, а потім до школи. А також, наприклад, закордон можуть не випустити дитину.

Але випадки смерті немовлят, які трапилися цього року, і випадок з старшокласником, минулорічний, так налякали батьків, що деякі експерти кажуть, що є регіони, в яких до 30% і більше батьків відмовляються від щеплень.

Насправді МОЗ каже, що це надзвичайно велика проблема.

Шановні гості, то є це проблемою чи ні в цілому для країни, що так багато батьків відмовляються від щеплення?


Федір Лапій: Якщо ми говоримо про те, чи є проблемою відмова батьків від щеплень, то фахівці кажуть: так, звичайно, вона є. І ця проблема існує не тільки в Україні.
Федір Лапій: Є проблемою відмова батьків від щеплень. І ця проблема існує не тільки в Україні.

В 1960-1970 роки були випадки відмов батьків від щеплень, які призводили до відновлення епідемій.


Ми можемо казати, що й раніше в 1960-1970 роки були випадки відмов батьків від щеплень, які призводили до відновлення епідемій, до відновлення дифтерії в СРСР, до відновлення кашлюку в Японії, в Швеції, у Великобританії, до відновлення захворюваності на кір у Великобританії у 1980-ті роки після відмови населення, бойкотування вакцинації.

Тому дійсно фахівці наголошують на тому, що відмова від щеплень буде призводити до зростання захворюваності на ці хвороби, проти яких проводиться вакцинація. Ну, і відповідно буде зростати дитяча смертність.

- Ви маєте іншу думку, пані Горбань?

Ганна Горбань: Населення повинне бути охоплене щепленнями до 90-95%. Тоді ті діти, які мають дійсні протипоказання до щеплення, будуть захищені від інфекції, за рахунок інших дітей і за рахунок цього не будуть розвиватися епідемії.
Ганна Горбань:
Я повністю підтримую Федора в тому, що при ситуації, яка склалася на сьогоднішній день в нашій державі, це небезпечна ситуація.

Епідемічний поріг для різних інфекцій різний, але приблизно підходить до рівня. Населення повинне бути охоплене щепленнями до 90-95%. Тоді ті діти, які мають дійсні протипоказання до щеплення, будуть захищені від інфекції, за рахунок інших дітей і за рахунок цього не будуть розвиватися епідемії.

На жаль, дуже яскравий приклад, поганий приклад, коли ми ховали приблизно кожен день трьох людей: і дітей, і дорослих. Це 1990-ті роки, коли перший раз прийшла свобода слова в Україну і стали говорити, що є різні щеплення, що вони містять і мертіолят в своєму складі, і це стає небезпечним і шкідливим для здоров’я.

Свобода слова – це дуже важливо, тому що ці питання повинні обговорюватися і батьки повинні мати абсолютно всю інформацію про щеплення…

- І всі джерела тут треба використовувати.

Ганна Горбань: Так. Але це привело до смерті, коли дійсно доходило до 800 людей на рік.

Тому сьогоднішня передача повинна просто говорити про довіру, до віру до лікаря, довіру до медичного центру, куди звертаються батьки.

- Отже, альтернативи щепленню, на вашу думку, немає?

Федір Лапій: Так.

Ганна Горбань: Альтернативи вакцинації не існує…
Ганна Горбань: Альтернативи вакцинації не існує…


Є регламент Міністерства охорони здоров’я, який відповідає абсолютно міжнародним стандартам в обстеженні дитини перед щепленням. Це обов’язково повинен бути загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, повинна бути дитина оглянута з фахівцями, які наведені в переліку по догляду за новонародженою дитиною, тобто ортопедом, офтальмологом, тобто стандартні кроки, які повинна зробити під контролем лікаря-педіатра дитина на свій вік, коли починається щеплення.

Це наказ Міністерства охорони здоров’я №149.

- Тобто, кожен лікар-педіатр про це знає. І питання батьків просто вибрати того лікаря, якому він довіряє.


Ганна Горбань:
По-перше, він повинен зробити свій батьківський маркетинг, тому що така порада, в яку клініку прийти, це не є коректна порада. Він повинен знайти в клініці того лікаря, якому буде довіряти в цих питаннях.

І необов’язково з першого разу. Він повинен пройти декілька клінік, зустрітися з лікарями і обрати того лікаря, до якого повернеться його розуміння цього питання.

- Пане Лапій, тут є ще питання алергії. Я не знаю, чи є ця проба на алергічні реакції обов’язковою, але ми живемо у постчорнобильському суспільстві, і фахівці кажуть, що зараз наша імунна система веде себе набагато активніше, ніж вона поводила до Чорнобиля у більшості населення.

Федір Лапій: Питання алергії є дуже важливим і актуальним так само, як і питання імунітету.
Федір Лапій: Якщо ми говоримо якраз щодо того, чи наші діти дуже відрізняються за станом імунітету від інших дітей, які є у світі, то ми не маємо таких значних знижень показників імунітету.

Але якщо ми говоримо якраз щодо того, чи наші діти дуже відрізняються за станом імунітету від інших дітей, які є у світі, або особливо від тих дітей, які голодують на сьогоднішній день на планеті, а таких дітей дуже багато, то повірте, що ми не маємо таких значних знижень показників імунітету серед дітей в Україні.

- Тобто, Ви вважаєте, що Чорнобиль не вплинув так кардинально на імунітет українських дітей?

Федір Лапій: Це не те, що я вважаю. Я не є фахівцем з чорнобильської проблеми.

Але є не один висновок міжнародних експертів, які вказують на те, що немає прямого зв’язку між імунітетом дітей, які проживають на сьогоднішній день в Україні в цілому.

Ми не кажемо про зони відчуження. Ми говоримо в цілому про дітей, які є в України, щоб Чорнобиль мав вплив. Діти хворіли, хворіють і, на жаль, будуть хворіти.

- А проводилися якісь спеціальні дослідження в Україні українськими фахівцями на те, чим відрізняється імунітет дітей, які живуть в постчорнобильському світі?


Федір Лапій: Ви маєте на увазі постчорнобильську, чорнобильську зону?

- Ні, я маю на увазі… Якщо подивитися, то у нас зараз радіація розвезена по всій країні абсолютно.

Ганна Горбань: По всій планеті.

Федір Лапій: Радіація існує не тільки в Україні, а там, де існує виробництво в інших країнах, також де існують там електростанції. І природна радіація існує. Про це не треба забувати.

- У нас Кіровоградська область.

Федір Лапій: Так.

Якщо ми говоримо про те, чи проводилися дослідження чи які дослідження взагалі проводять дітям для визначення їхнього статусу щодо імунітету, то існує спеціальність дитячий імунолог в Україні, існують головні дитячі, обласні, районні імунологи, які за своїм покликанням і повинні якраз обстежувати, надавати консультації дітям щодо питань імунітету.

Якщо дослідження, які на сьогоднішній день проводять (слово незрозуміле) чи за проханням батьків, чи батьки самостійно звертаються в лабораторію для визначення показників імунітету, то повірте мені, вони не відрізняються від тих, які є на сьогоднішній день у світі.

- Якщо батьки бачать, що у дитини є прояви алергії, то в принципі вони можуть звертатися і до імунолога також за рекомендацією, за…?


Федір Лапій: Щодо питань щеплень...

Ганна Горбань: Є проблема імунітету, яку Ви зачепили в розмові з Федором, тому що батьки на сьогоднішній день можуть порівняти, як часто вони хворіли в своєму дитинстві, і як часто хворіють їхні діти сьогодні.
Ганна Горбань: Колись, за нормативом, часто хворіючою дитиною визначалася дитина, яка мала 4 або більше вірусних інфекцій на рік. Сьогодні європейський стандарт захворюваності дітей - це 12 разів на рік.

Колись, за нормативом, часто хворіючою дитиною визначалася дитина, яка мала 4 або більше вірусних інфекцій на рік. На сьогоднішній день у зв’язку з тим, що йде урбанізація і скупченість населення, а також міграція населення дуже активна, ми відпочиваємо в різних країнах, ми привозимо інфекції й ділимося своїми…

Сьогодні європейський стандарт захворюваності дітей - це 12 разів на рік. Причому це не обов’язково, що дитина буде хворіти один раз на місяць. Вона за місяць може перехворіти трьома вірусними інфекціями і мати якісь перерви.

Якщо це менше, то це дуже добре - у вас дуже здорові діти.

- Навантаження на імунітет зростають.

Ганна Горбань: Так.

- А щодо якості вакцини?

Ви, Федоре, були головою спеціальної комісії Міністерства охорони здоров’я України з розслідування причини смерті малюка у Донецькій області.

Висновок комісії відомий. Тобто, це не щеплення призвело до цього…


Федір Лапій: Так.

- Але у Вас як у лікаря, як у імунолога, як інфекціоніста є запитання до якості вакцини, яка зараз використовується проти основного набору, про який ми говорили, хвороб?

Федір Лапій: Пентаксин - ця вакцина на сьогоднішній день визнана одна з найсучасніших у світі. Вона використовується не тільки в Україні, а й у Західній Європі.
Федір Лапій:
Якщо ми говоримо про той основний перелік хвороб, проти яких проводиться вакцинації, а мова йде саме про вакцину, я так розумію, яку Ви маєте на увазі, тобто пентаксин - це проти дифтерії, правця, коклюшу, поліомієліту, то ця вакцина на сьогоднішній день визнана однією з найсучасніших у світі. Вона використовується не тільки в Україні, вона використовується й у Західній Європі.

Федір Лапій: Та вакцина, яка є в Україні (пентаксин) є якісною і безпечною…
Власне кажучи, це і пояснює її високу вартість. Тобто, за хороший продукт треба й більше платити грошей. Це повинні розуміти і громадяни, і політики. Якраз це й те, що вакцина безклітинна щодо коклюшу, вона мало дає реакції. І та вакцина, яка є в Україні (пентаксин), якраз щодо якої і велася розмова, вона є якісною і безпечною…

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)